- Pinlig overtramp av Støre

Støre slaktes for kontakten med Nobelkomiteen.

Jonas Gahr Støre. Foto: Jacques Hvistendahl
Jonas Gahr Støre. Foto: Jacques HvistendahlVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Utenriksministeren er dobbeltmoralsk i sin omgang med fredsprisen, mener Høyres Jan Tore Sanner. Han er sterkt kritisk til Jonas Gahr Støres kontakt med Nobelkomiteen.

Sanner mener Støre måtte forstå at hans samtale med Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland i forkant av fredspristildelingen måtte oppfattes som press fra norske myndigheter. Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) ga Jagland informasjon fra samtaler med Kinas utenriksminister, Yang Jiechi, som hadde uttrykt sterk motstand mot at Nobels fredspris kunne bli gitt til opposisjonelle. Opplysningene kommer fram i Aftenposten lørdag.

- Dette var et pinlig overtramp, som avslører at utenriksminister Støre farer med dobbeltmoral i sin håndtering av fredspristildelingen til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo, sier Sanner til NTB.

Jan Tore Sanner er stortingsrepresentant for Høyre, og var blant dem som nominerte Liu til årets nobelpris.

- Oppfattet som press - På den ene siden understreker Støre komiteens uavhengighet og på den andre forsøker han å påvirke den. Det er et alvorlig overtramp fordi komiteen skal operere helt uavhengig av norske myndigheter. Da burde Støre forstått at en slik kontakt med komiteens leder måtte oppfattes som press.

Sanner poengterer at Nobelkomiteen flere ganger var blitt kontaktet av kinesiske myndigheter, og at den på ingen måte var fremmed for deres holdning. Det var derfor fullstendig unødvendig for Støre å informere Jagland om innholdet i samtalen med kineserne, mener han.

Samtalen mellom Norges tidligere og nåværende utenriksminister fant sted New York i forbindelse med åpningen av FNs hovedforsamling i slutten av september.

Jagland utelukker press Støre utelukker kategorisk overfor Aftenposten at motivet for samtalen skulle være å presse komiteen på noen måte. Jagland bekrefter på sin side overfor NTB at samtalen forløp slik Støre hevder.

- Støres beskrivelse av denne samtalen er dekkende også for min oppfatning av den, sier Thorbjørn Jagland via sin pressetalsmann.

Han var klar over at pristildelingen ville bli omstridt og sa i forkant av offentliggjøringen at den ville skape debatt i visse miljøer. Han har siden stått klippefast på komiteens uavhengighet fra enhver myndighet og fastholdt at den ville forsømt sin oppgave ved ikke å gi prisen til Liu.

- Møttes på gata Støre beskriver møtet med Jagland som om de to mer eller mindre tilfeldig støtte på hverandre «på gata» kort tid etter samtalen med kinesiske myndigheter.

- Jeg fortalte ham at jeg opplevde et stort engasjement fra kineserne. Det var naturlig for meg å si det til ham, sier Støre.

Han vil ikke være med på at dette kan ha blitt oppfattet som en advarsel fra Jaglands side. Jagland fant imidlertid kontakten så uvanlig at han refererte den for en samlet Nobelkomité, ifølge en velinformert kilde Aftenposten har snakket med.

- Nobelkomiteen måtte få totalbildet før den tok den endelige avgjørelsen, sier kilden.

(NTB)