Pinlig stillhet da Tesla-gründer Elon Musk ble spurt om å flytte produksjonen til Norge

- Vel, bare det å ansette folk i Norge har vist seg vanskelig, så, sa Musk. Og så møtte han Dagbladet - i en fei.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Tesla-gründer Elon Musk er i Norge. Elbil-mogulen deltok på regjeringens konferanse om grønn omstilling ved Astrup Fearnley-museet i Oslo i formiddag.

Musk, som nylig skilte seg fra samme kvinne for andre gang, benyttet anledningen til å berolige nordmenn som er bekymret over stup i oljepris og en økonomi i motgang.

- Norge er i best posisjon av alle land i verden akkurat nå. Dere har potensialet til å forsyne store deler av Nord-Europa med fornybar energi, og dere har en fantastisk evne til å bygge ut kapasiteten framover. Norge bør være veldig optimistisk når man ser at verden nå dreier fokuset bort fra fossilt drivstoff, sa Musk fra scenen. 

Takket Norge 44-år gamle Musk har nylig lansert Tesla Model 3, en rimeligere modell av den populære elbilen. Interessen for Model 3 har vært enorm, og allerede er 400 000 biler forhåndsbestilt, kunne Musk avsløre.

Som en velkjent forkjemper for strøm og bærekraftig energi, fortalte også Musk om sin beundring for norske fjorder og fjell.

- Jeg vil takke alle nordmenn som har kjempet for elbiler i 30 år, både nordmenn og norske regjeringer. Mitt budskap her i dag er enkelt: Norge har enorme geografisk fordeler når det gjelder produksjon av vannkraft, med deres fjorder. Produksjon av vannkraft bør være estetisk vakkert og økologisk bærekraftig.

- Det gjenstår egentlig bare å si takk. Så takk, avsluttet Musk, som straks fikk selskap av samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) på scenen.  

Et vanskelig spørsmål Etter å ha hørt Tesla-grunnleggeren omtale norske politikere, norsk geografi og det norske folk i så rosende ordelag, undret både Solvik-Olsen og moderator om Musk nå skulle flytte Tesla-produksjonen hit. 

Det ble et vanskelig spørsmål for Musk å besvare. 

- Vel, bare det å ansette folk i Norge til å gjøre salg- og servicejobber for oss har vist seg vanskelig, så...

Og så ble det stille. Musk smilte, lo, og hadde ingen oppfølgende kommentar. Setningen stoppet der. 

Statsråd Ketil Solvik-Olsen kom straks til unnsetning og understreket at han og Musk heller «kunne snakke om dette etterpå».

Stor norsk satsing Musk reddet seg inn ved å understreke at Tesla allerede satser stort i Norge.

- Utenfor USA, er Norge faktisk landet hvor Tesla har de største investeringene, hevdet Musk, og siktet blant annet til all ingeniørvirksomhet knyttet til drift av Tesla i vintervær.  

KUNNE IKKE SVARE: Elon Musk snublet og måtte gi opp forsøket på å besvare spørsmål om å flytte Tesla-produksjonen til Norge. Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen kom ham til unnsetning. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
KUNNE IKKE SVARE: Elon Musk snublet og måtte gi opp forsøket på å besvare spørsmål om å flytte Tesla-produksjonen til Norge. Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen kom ham til unnsetning. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Musk er en velholden mann, med en, ifølge Forbes, estimert formue på 113 milliarder kroner. Elon Musk er også SpaceX- og Paypal-grunnlegger. De siste årene har han også rettet stadig større oppmerksomhet mot romfarten.

Møtte Dagbladet - i en fei Elon Musk forsvant kjapt og diskré fra Astrup Fearnley onsdag formiddag, etter sin prat med Solvik-Olsen. Dagbladet rakk likevel å stille elbil-mogulen to kjappe spørsmål. 

- Mr. Musk. Hvordan var det å treffe de norske politikerne?

- Oh, it's been great, smiler Musk.

- Kommer du til å produsere Tesla her, da?

- Haha.

Og så forsvant Musk bak glassdører, fulgt av sine sikkerhetsvakter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer