Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Pinnekjøtt er best!

- Det er vel ikke rart at pinnekjøttet blir mer og mer populært. Det smaker jo best! sier NRKs nye stjernekokk, Lars Barmen fra Nordfjord. Selv tar han pinnekjøttrestene i ryggsekken og drar til fjells 1. juledag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Rester av pinnekjøtt er utmerket niste sammen med kalde poteter, sier Barmen.

Snart reiser han hjem til mor i Selje i Nordfjord, midt i tjukkeste pinnekjøttland. Der venter saueribbe som mor har tørket og saltet sjøl. Det er noe helt annet enn maskintørket kjøtt, mener Barmen.

Pølse

Moren til Lars lager også morrpølse som hun koker sammen med pinnekjøttet. På Voss slenger de gjerne vossakorv i gryta. Ellers er det ikke rom for så mange variasjoner når det gjelder pinnekjøtt og tilbehør.

God kålrotstappe og gode poteter hører til. Noen sverger til lett grilling av pinnekjøttet før servering.
Om man vil ha røkt eller urøkt kjøtt, er en smakssak. Hvorfor ikke begge deler?

Tørk selv

- Jeg fikk pinnekjøttet bokstavelig talt inn med morsmelken. Vi spiste det julaften og nyttårsaften. Forventningen om julegaver hadde sterk sammenheng med lukta av pinnekjøtt, sier TV-kokken, som anbefaler pinnekjøttentusiaster om å tørke selv neste år.

- Kjøp saueribbe i forbindelse med slaktingen om høsten. Voksne, men unge sauer er best, de er saftigere og har mer smak enn lam. Legg kjøttet i tørrsalt i en vaskebalje i 4- 5 døgn. Siden skal det henge mørkt og kaldt i to måneder fram til jul, sier Barmen.

Som dessert

Husk å legge pinnekjøttet til vanning over natta før julaften.

Så skal det dampkoke i 1 = til 3 timer, avhengig av alderen på dyret.

Noen hevder at pinnekjøtt bare skal kokes på spikkete bjørkepinner, andre mener at en metallrist er like bra. Ikke glem å etterfylle vann.

- Vi bruker å spise restene av sauefettet i gryta sammen med knust flatbrød og sukker som dessert. Er du vant med det, er det kjempegodt, sier Barmen entusiastisk.

Gjerne det, men det er kanskje helst for spesielt interesserte.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling