Pinnekjøtt øker mest

Pinnekjøttet brer seg til de mest grisgrendte strøk på Østlandet. Pinnekjøttet haler innpå svineribba i popularitet, og enkelte steder kan det være vanskelig å få pinnekjøtt til jul.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nordmenn spiser mer og mer kjøtt. Fra omtrent 45 kilo per år på begynnelsen av 90-tallet, fortærer hver nordmann gjennomsnittlig 50 kilo kjøtt i 1998.

Det er den generelle velstandsøkningen samt stabile priser som er årsaken til økningen, tror Hans Thorn Wittusen i Norsk Kjøtt.

Begge deler

I år vil vi spise om lag 2300 tonn pinnekjøtt, ifølge Norsk Kjøtt. Skyldes økningen at folk bytter ut svinet med sauen?

- Nei, det ser heller ut som folk tar begge deler, for det er ingen nedgang i salget av svineribbe. Vi koser oss vel heller ekstra i jula, sier Wittusen.

Nå er det tomt på pinnekjøttlageret til Norsk Kjøtt, og ute i enkelte butikker på Østlandet er det lite pinnekjøtt å oppdrive.

Likevel ser det ut til at alle som ønsker seg pinnekjøtt julaften, skal kunne greie å få tak i det.

Grisen er sjef Fortsatt er grisen kongen på julebordene, med sine 3000 tonn. Ellers fortærer vi 1600 tonn julepølse, 700 tonn juleskinke, 600 tonn julesylte og 300 tonn medisterkaker.

- Sammen med pinnekjøttet, er det spesielle kjøttvarer som syltelabber og smalehovud som øker mest.

Mer lutefisk

Også lutefisk spiser nordmenn stadig mer av.

I fjor ble det spist 1900 tonn lutefisk i norske hjem. I år regner Eksportutvalget for fisk med ti prosent økning av lutefiskforbruket, forteller Ingebjørg Moe i Eksportutvalget.