Pinnekjøttet forsvant i fårikålen

Det er rasjonering av pinnekjøtt. Men 90.000 kilo syltelabber er klare til jul.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Dramatisk statusrapport til pinnekjøttelskere midt i julebordsesongen og 18 dager før julaften: mange butikker er tomme og Gilde rasjonerer ut leveransene av den vestlandske høytidsretten.

- Vi kom ikke i gang tidsnok med slaktinga. Kundene blir sinte og butikkene vil selge mer, sier en presset fabrikkdirektør Marit Bolstad ved Nortura/Gilde Norsk Kjøtt i Trondheim til Trønderbladet.

Mangelen på pinnekjøtt tidlig i desember har to forklaringer: fårikål og den grønne høsten. En stor kampanje for fårikål var så suksessfull at mye av saueslaktet havnet i fårikålgrytene isteden. Og mange av lammene gikk ute på beite to-tre uker lenger enn vanlig i høst.

Fra 15. desember

Kommuniksjonsdirektør Nina Sundqvist i Nortura (tidligere Gilde og Prior) er glad for at så mange synes sauer er ålreite dyr. Men hun lover på tro og ære at det skal bli nok pinnekjøtt i år også. I alle fall til julaften.

- Det er et pes nå, men fra 15. desember skal vi ha nok til butikkene. Da er vi på samme nivå som vi vanligvis er i slutten av november. Vi må vente til pinnekjøttet er ferdig modnet. Og der ligger vi et par uker bak normalen, sier Sundqvist til Dagbladet.no.

For mengden av pinnekjøtt i kjølediskene skal bli det samme denne julen: 1700 tonn - eller 1,7 millioner kilo. Gilde produserer omtrent halvparten.

Seks av ti med ribbe Julemenyen ligger rimelig fast. Seks av ti nordmenn spiser svineribbe julaften. Det er stamretten på Østlandet og Nord-Norge. Tre av ti har pinnekjøtt på tallerkenen, med sterk forankring på Vestlandet.

 RASJONERING:  Mange butikker er tomme for pinnekjøtt 18 dager for jul. Men Gilde lover at forsyningene skal bli normale fra 15. desember. Foto: Scanpix.
RASJONERING: Mange butikker er tomme for pinnekjøtt 18 dager for jul. Men Gilde lover at forsyningene skal bli normale fra 15. desember. Foto: Scanpix. Vis mer

Og den siste tiprosenten deler seg mellom lutefisk, torsk, kalkun og Grandiosa.

- Det er pinnekjøttet som øker mest i jula. Forklaringen er nok at de store matvarekjedene er blitt landsdekkende og at jenter fra Vestlandet bestemmer julemenyen når de etablerer seg i andre landsdeler, mener kommunikasjonsdirektøren.

Som mener pinnekjøtt er verdens enkleste rett å tilberede.

På fot med grisen

Kommunikasjonsdirektøren juletips til feinschmeckerne er syltelabber.

- Dette er en norsk, eksotisk rett. Det pussige er at jeg aldri hører om noen som spiser syltelabber, men vi selger 90 tonn - 90.000 kilo denne jula, som vi har gjort mange juler før.

- Har direktøren syltelabber på julemenyen?

- Nei, men Gildes hjemmesider har en oppskrift. Det skal være en enkel rett.

Pinnekjøttet forsvant i fårikålen
UNDERVURDERT? Kommunikasjonsdirektøren har ikke hørt om noen som spiser dem, med Gilde selger 90.000 kilo syltelabber før jul.