Pinochet er hjemme

General Augusto Pinochet har landet på Pudahel-flyplassen i Santiago. Mannen som styrte det søramerikanske landet med jernhånd i 17 år har kommer hjem etter 16 måneder i britisk varetekt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pinochet forlot Storbritannia i går etter at innenriksminister Jack Straw hadde bestemt at han ikke ville utlevere den tidligere diktatoren til Spania, der myndighetene ville tiltale ham for brudd på menneskerettighetene. Dermed fikk mannen som styrte Chile med jernhånd i 17 år lov å forlate landet.

- Vi er så lykkelige over at dette marerittet er forbi, sier Luis Cortes Villa, lederen for Pinochet-stiftelsen i Santiago. En stor mengde sympatisører har samlet seg på flyplassen, klare til å ta imot generalen.

Slipper rettssak?

En chilensk dommer vurderer nå 59 sivile søksmål mot general Pinochet, som har får livstidsplass i landets senat.

- Jeg mener at forholdene nå ligger til rette for en god rettssak i dette landet, og fra mandag av vil jeg utelukkende jobbe med denne saken, sier dommer Juan Guzman til BBC. Men mange tror likevel ikke at det vil bli noen rettssak mot den tidligere diktatoren.

Etter planene i «Operation Return» skal Pinochet kjøres rett til et militært sykehus i Santiago. Da britene valgte å løslate generalen, var det nettopp medisinske argumenter som ble lagt til grunn. Blant annet ble det sagt at han led av store hukommelsestap, og hadde problemer med å forstå kompliserte setninger.

Chiles President, Eduardo Frei, sier i en tale til nasjonen at han hadde lovet å få Pinochet tilbake til Chile.

- Det vil være opp til chilenske domstoler om han skal holdes ansvarlig for handlingene som blir tillagt Senator Pinochet, sa Frei.