Pinochet hemmelig senil

LONDON/OSLO (Dagbladet): General Augusto Pinochet er senil, etter hva man kan lese mellom linjene i uttalelsene fra innenriksminister Jack Straw i Storbritannia. Men legenes erklæring om dette er hemmelig. Derfor er det nærmest umulig å protestere på avgjørelsen om å la ham gå fri.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Britisk presse er ikke i tvil om hva innenriksminister Straw egentlig sier: «Pinochet klarte ikke senilitetsprøve,» slår avisa The Guardian fast. Derfor mener Straw at han «ikke hadde noe annet valg» da han vedtok å la Pinochet få reise i stedet for å utlevere ham til Spania.

- Blant de kriterier jeg tok hensyn til, var om senatoren ville være i stand til å følge forhandlingene i retten, om han kunne gi forståelige instruksjoner til sine advokater, om han kunne gi sammenhengende uttrykk for sitt syn, og hans hukommelse, uttalte Straw under sterkt press i Underhuset.

Listig utvei?

Pinochet er med andre ord ute av stand til å gjøre rede for seg, ifølge innenriksministeren. Men rapporten fra de fire legene som undersøkte ham 5. januar, er hemmelig. Og Pinochet er klar nok til å ikke ville løse dem fra deres taushetsplikt.

Chiles ambassadør i London, Pablo Cabrera, er ikke mindre bekymret for generalens helse.

- Faren for at Pinochet dør er vedvarende, ikke overhengende, uttalte han kryptisk.

Men Chiles regjering, der mange av medlemmene er ofre for diktaturet under Pinochet, vil ha generalen hjem, der han gjør mindre politisk ugagn enn som «martyr» i utlandet. Og man kan samtidig mistenke innenriksminister Straw, en tidligere framtredende motstander av Pinochet-diktaturet, for å ha funnet en listig vei ut av et politisk og diplomatisk uføre. Han kan kvitte seg med Pinochet og legge ansvaret på legene uten å vise sakspapirene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer