Pinochet hemmelig senil

LONDON/OSLO (Dagbladet): General Augusto Pinochet er senil, etter hva man kan lese mellom linjene i uttalelsene fra innenriksminister Jack Straw i Storbritannia. Men legenes erklæring om dette er hemmelig. Derfor er det nærmest umulig å protestere på avgjørelsen om å la ham gå fri.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Britisk presse er ikke i tvil om hva innenriksminister Straw egentlig sier: «Pinochet klarte ikke senilitetsprøve,» slår avisa The Guardian fast. Derfor mener Straw at han «ikke hadde noe annet valg» da han vedtok å la Pinochet få reise i stedet for å utlevere ham til Spania.

- Blant de kriterier jeg tok hensyn til, var om senatoren ville være i stand til å følge forhandlingene i retten, om han kunne gi forståelige instruksjoner til sine advokater, om han kunne gi sammenhengende uttrykk for sitt syn, og hans hukommelse, uttalte Straw under sterkt press i Underhuset.

Listig utvei?

Pinochet er med andre ord ute av stand til å gjøre rede for seg, ifølge innenriksministeren. Men rapporten fra de fire legene som undersøkte ham 5. januar, er hemmelig. Og Pinochet er klar nok til å ikke ville løse dem fra deres taushetsplikt.

Chiles ambassadør i London, Pablo Cabrera, er ikke mindre bekymret for generalens helse.

- Faren for at Pinochet dør er vedvarende, ikke overhengende, uttalte han kryptisk.

Men Chiles regjering, der mange av medlemmene er ofre for diktaturet under Pinochet, vil ha generalen hjem, der han gjør mindre politisk ugagn enn som «martyr» i utlandet. Og man kan samtidig mistenke innenriksminister Straw, en tidligere framtredende motstander av Pinochet-diktaturet, for å ha funnet en listig vei ut av et politisk og diplomatisk uføre. Han kan kvitte seg med Pinochet og legge ansvaret på legene uten å vise sakspapirene.

Vanskelig

De som måtte ha innvendinger mot å la Pinochet dra hjem, får ikke vite grunnlaget for avgjørelsen. Ikke minst gjelder det den spanske dommeren Baltasar Garzsn, som utstedte arrestordren og ba om utlevering. Det gjelder også menneskerettsorganisasjonene.

Garzsn kommer til å kreve å få se legenes helseattest, ifølge spanske media, og hevde at dette dreier seg om juridiske sakspapirer i den rettslige utleveringssaken mellom Spania og Storbritannia.

Innsigelser mot avgjørelsen fra Straw må være ankommet Innenriksdepartementet i London «ikke seinere enn klokka 17 tirsdag 18. januar». Deretter fattes det endelige vedtaket.

Utfordring

I Chile, der velgerne enten hyller eller hater generalen, har utsiktene til et gjensyn med Pinochet fått temperaturen til å stige i innspurten av valgkampen. Både sosialisten Ricardo Lagos og høyresidas Joaqumn Lavmn har forsøkt å holde generalen utenfor valgkampen. De to ligger helt jevnt foran søndagens andre omgang av presidentvalget, og det er helt uvisst hvem som kan få hjelp av Pinochet.

Men den chilenske dommeren Juan Guzman kan få sitt livs utfordring. Han etterforsker 50 sivile saker mot Pinochet. Guzman må få retten til å oppheve hans immunitet som livsvarig senator.