Pinochet hentes hjem

LONDON (Dagbladet): Eks-diktator Augusto Pinochet kan straks være på vei hjem til Chile. Et militærfly er på vei fra Chile for å hente eks-diktatoren, og vil være i London i dag tidlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Menneskerettsorganisasjoner klamrer seg til et halmstrå; at innenriksminister Jack Straw vil gripe inn og omgjøre sin egen avgjørelse om utsendelse.

- Vi håper i det lengste på rettferdighet selv om vi nå jobber på overtid. Vi lever i det håpet at britiske myndigheter vil gi oss en uke til, sier Helia Lopez fra organisasjonen Rettferdighet for ofrene i Chile. I hele går var det demonstrasjoner utenfor minister Straws regjeringslokaler i Westminster.

Unndratt offentlighet

Jack Straw har fått knallhard kritikk etter at han uttalte at Pinochets helsetilstand ikke var egnet til å gjennomføre en rettssak i Spania. Straw la til grunn en medisinsk rapport som foreløpig er unndratt offentlighet.

Det siste har fått så vel spanske myndigheter som menneskerettsorganisasjoner i Frankrike, Belgia, Sveits og Spania til å se rødt. Igjen. Alle de fire lands myndigheter ønsker eksgeneralen utlevert, og alle krever innsyn i denne medisinske rapporten.

Ny vurdering

- Ofrene for Pinochets regime og vi som representerer dem, har rett til å få denne rapporten. Og på selvstendig grunnlag velge om vi vil kreve en ny medisinsk vurdering, sier generalsekretær Pierre Sané i Amnesty International.

En offisiell chilensk rapport viser at 3197 mennesker døde og forsvant etter at general Pinochet i 1973 gjorde statskupp mot de demokratisk valgte myndighetene i Chile. At det nå står en militærfly og venter på 84-åringen blir sett på som nok en symbolsk provokasjon.