Pinochet hjem med et smil

General Augusto Pinochet reiste seg fra rullestolen, klemte toppsjefene i det chilenske militæret, og hilste på kona. Han er tilbake i Chile etter 17 måneder i husarrest i Storbritannia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hundrevis av tilhengere klappet da militærflyet med Pinochet ombord landet klokka 15.30 i ettermiddag. Han var i godt humør og vinket til tilhengerne på Santiago-flyplassen. 400 utenlandske embetsmenn var også på plass for å ta imot Pinochet, som har livstidsplass i det chilenske Senatet.

84-åringen ga inntrykk av å være i god form da han ankom. Likevel var det nettopp helsetilstanden som gjorde at Storbritannias innenriksminister Jack Straw valgte å løslate Pinochet fra britisk varetekt i går. En spansk dommer hadde bedt om at han måtte utleveres til Spania for å svare for anklager om en lang rekke brudd på menneskerettighetene i løpet av hans 17 år lange jernstyre i Chile. Straw mente at Pinochet er for sjuk til å kunne få en rettferdig rettssak.

Militæroperasjon

Etter en halvtimes mottakelsesseremoni på flyplassen ble Pinochet fraktet med et militærhelikopter til et sjukehus for å undergå nye medisinske prøver. Ifølge Chiles regjering er «Operation Return» styrt ene og alene av landets militære styrker.

I en tale til det chilenske folket sa president Eduardo Frei at det nå er opp til rettsapparatet om generalen skal stilles til ansvar for anklagene mot ham.

Juan Guzman, en chilensk dommer, vurderer nå 59 søksmål mot general Pinochet. Mange chilenere tviler likevel på at det vil bli noe rettsoppgjør med Pinochet i Chile.

UT AV RULLESTOLEN: Augusto Pinochet gikk rett ut av rullestolen etter å ha landet i Chile.