Pinochet i forhørsretten

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • I dag må Chiles eksdiktator Augusto Pinochet trolig forflytte sitt aldrende legeme fra den tvungne luksusresidensen i Surrey til forhørsretten i Belmarsh i London. Selv ikke rettsreferenten Charles Dickens kunne ha funnet på at en så grotesk skikkelse, en blodig påfugl av en latinamerikansk general, en dag skulle stå i en engelsk rett skulder ved skulder med samfunnets elendige.
  • Heller ikke innenriksminister Jack Straw, som på 70-tallet deltok i kampen mot general Pinochets regime, hadde vel sett for seg at han seinere skulle besegle avgjørelsen om å stille despoten til ansvar for de 17 mørke årene i chilensk historie. Straw tok en modig beslutning da han onsdag bestemte at det engelske rettssystemet kan fortsette behandlingen av utleveringsbegjæringen fra Spania. Nå venter en langvarig juridisk dragkamp, der Pinochets kompani av advokater vil bruke alle midler for å hindre at han settes på flyet til Madrid.
  • Uansett hvilket endelig utfall saken får, har Straw befestet lovlordenes historiske beslutning i november: Pinochet kan ikke påberope seg immunitet fra rettsforfølgelse. I tillegg har Straw sagt at den spanske begjæringen ikke har politiske overtoner, at generalen ikke er for svekket til å stilles for retten og at forbrytelsene han er tiltalt for, ikke er foreldet. Innenriksministeren har også turnert det følsomme spørsmålet om å sende Pinochet til Chile, ved å slå fast at det faktisk ikke foreligger en rettslig utleveringsbegjæring fra chilenerne.
  • De siste dagene har store ord flydd over taflene i verdens hovedsteder i anledning 50-årsjubileet for FNs verdenserklæring om menneskerettighetene. Det er vel og bra. Men det er i forhørsretten i London og i den langvarige prosessen som venter, at vi ser de mest lovende anslagene til et internasjonalt rettssystem der rettferdigheten venter verdens despoter før de innhentes av evigheten.