Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Pinochet må fortsatt kjempe

Augusto Pinochet( 83) må fortsatt kjempe mot utvisning til Spania, melder NTB. Anklagene mot den tidligere chilenske diktatoren kan behandles i britisk rett, avgjorde den britiske innenriksministeren Jack Straw i dag tidlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette betyr at forsøkene på å utlevere Pinochet til Spania, kan fortsette.

Straw ga en slik tillatelse allerede i fjor, men måtte ta spørsmålet opp til ny vurdering etter at overhuset i mars reduserte tiltalegrunnlaget mot den tidligere diktatoren dramatisk. De avgjorde at Pinochet ikke kan prøves for forbrytelser han er beskyldt for å ha begått før desember 1988, da FNs torturkonvensjon ble innlemmet i britisk lov.

Tre tilfeller

Det reduserte tiltalegrunnlaget til tre saker, ett tilfelle av tortur og to tilfeller av planlegging av tortur. Straw har altså likevel funnet at disse forbrytelsene er nok til å la Spanias krav om utlevering av generalen prøves for britiske domstoler.

Spanske myndigheter vil stille Pinochet for retten, og hadde opprinnelig tiltalt ham for tortur og folkemord i perioden fra statskuppet i 1973 til han gikk av i 1990. Da tiltalegrunnlaget ble redusert til forbrytelser begått mellom 1988 og 1990, var dommer Baltazar Garzon snar til å inkludere 33 nye saker i tiltalen. Pinochets advokater har hevdet at disse 33 sakene ikke lar seg gjøre å bevise.

I husarrest

Pinochet ble arrestert 16. oktober i fjor, mens han lå på et privat sykehus i London der han hadde gjennomgått en ryggoperasjon. Han sitter fremdeles i husarrest i en villa sørvest for London. Han hadde sin første opptreden i retten i desember, da han møtte i forhørsretten og uttrykte at han ikke anerkjente verken britisk eller spansk rett. Han vil bare svare for chilensk lov.

Nå vil han på nytt bli nødt til å møte i forhørsretten, i det som vil bli starten på et rettslig maraton. I verste fall kan saken versere i det britiske rettssystemet i flere år før det blir endelig avgjort om han skal utleveres til Spania eller ikke.

Ekschilenere over hele verden har ventet spent på den britiske avgjørelsen, og forlangt at Pinochet må straffes.

I Oslo var det varslet oppmøte foran den britiske ambassaden i ettermiddag.

(NTB)