Pinochet må møte for retten

Utleveringssaken mot general Augusto Pinochet skal prøves i det britiske rettsapparatet, besluttet Storbritannias innenriksminister Jack Straw besluttet i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det betyr at den 83 år gamle tidligere diktatoren kan bli utlevert til Spania og stilt for retten for terrorisme, tortur og folkemord.

Allerede fredag må han møte i forhørsretten, dersom han vurderes som frisk nok til å forlate residensen sør for London. Det blir trolig starten på en lang runde i det britiske rettsapparatet. Utleveringssaken kan ankes helt opp til Overhuset. I siste instans kan den igjen havne på innenriksministerens bord.

Anker

General Pinochets advokater kommer etter alt å dømme til å kreve en juridisk vurdering av innenriksministerens avgjørelse i Høyesterett, men det er lite trolig at de når fram.

- Saken er nå så gjennomprøvet på alle nivåer i rettssystemet at jeg ikke tror noen kommer til å gi Pinochet medhold i denne omgang, sier Geoffrey Bindman, advokat for Amnesty International i London.

Ett av punktene Pinochets advokater vil komme til å fremheve, er at en av lov-lordene som avgjorde at generalen ikke nyter diplomatisk immunitet, sitter i styret for Amnesty Internationals veldedighetsavdeling. Amnesty har vært en av de sterkeste pådriverne for utlevering av Pinochet.

Frisk nok

Jack Straw har imidlertid ikke lagt vekt på dette i sin avgjørelse. I hans erklæring avvises alle argumentene Pinochets tilhengere har satt fram for å sende generalen tilbake til Chile med første fly. Straw mener, slik lov-lordene avgjorde for snart to uker siden, at Pinochet ikke nyter diplomatisk immunitet.

Videre heter det at utleveringskravet var framsatt på juridisk korrekt måte, og at forbrytelsene den tidligere diktatoren er beskyldt for ikke er politiske. Sist men ikke minst skriver innenriksministeren at generalen er ved god nok helse til å gjennogå en rettssak, noe som i realiteten var Pinochets eneste halmstrå. Nå må han trolig belage seg på flere måneders ventetid før utvisningsspørsmålet er avgjort.

Kan ikke fengsles

Blir Pinochet utlevert til Spania vil han bli stilt for retten, men han kan ikke settes i fengsel dersom han blir funnet skyldig i forbrytelsene han er tiltalt for. Under spansk lov kan ikke personer på over 75 år fengsles.

Feiringen brøt ut blant eksil-chilenere i Storbritannia og Spania onsdag kveld da Straws avgjørelse ble kjent. Også i Chile var reaksjonene sterke, både blant tilhengerne og motstanderne av Pinochet.

I Storbritannia var den svorne Pinochet-vennen Margaret Thatcher raskt frampå og uttalte at innenriksministeren har gjort en stor feil.

Dersom Pinochet møter i forhørsretten fredag, blir det første gang han viser seg offentlig siden han ble arrestert på en klinikk i London 16. oktober.

(NTB)