Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Pinochet-motstandere jubler

Chilenske Pinochet-motstandere er godt fornøyde med de britiske lovlordenes kjennelse, som slår fast at den chilenske eks-diktatoren kan stilles til ansvar for sine forbrytelser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avgjørelsen om at han kan utleveres for å svare for en tiltale om tortur og medvirkning til tortur, ble møtt med applaus og hurrarop blant den tidligere presidentens motstandere i Chiles hovedstad Santiago.

Lykkelige

- Vi er utrolig lykkelige. Pinochet kommer til å bli sittende i arrest i Storbritannia (ikke satt fri), utbrøt Sola Sierra, som leder en organisasjon for pårørende til personer som forsvant under diktatorens regime i Chile.

Chiles president Eduardo Frei ville ikke kommentere kjennelsen umiddelbart, men varslet en tale til den chilenske nasjon så snart han har vurdert den britiske avgjørelsen om at hans forgjenger Augusto Pinochet ikke han påberope seg diplomatisk immunitet.

Alle tilfreds

Ironisk nok var Pinochets egne tilhengere også tilfreds med beslutningen i overhuset, ettersom han etter lordenes mening bare kan stilles til ansvar for overgrep som skjedde etter 1988, de siste to årene han var president.

- Avgjørelsen er rettferdig. Det var dette vi chilenere ventet, sa en representant for støttegruppen for Pinochet.

Andre tilhengere av den tidligere presidenten danset i gatene og vinket med flagg, mens de sa at den britiske beslutningen var en seier for Pinochet.

Den tidligere chilenske lederen ble arrestert i London i oktober i fjor på grunn av et spansk krav om at han må bli utlevert og stilt for retten.

Spanske advokater mener at rundt 3.000 regimekritikere i Chile ble torturert og likvidert i de årene Pinochet ledet militærregimet i landet. Flere titall av de drepte skal ha vært spanske statsborgere, ifølge advokatene som krever at Pinochet må stilles for retten.

Amnesty Tilfreds

Menneskerettsorganisasjonen Amnesty International mener at den britiske beslutningen om at Pinochet kan bli utlevert, var en klok avgjørelse.

Ifølge Amnesty innebærer kjennelsen i Overhuset at Folkeretten har tatt et skritt framover. Heretter kan ingen tidligere statsledere hevde at de har immunitet mot straffeforfølgelse for forbrytelser mot menneskeheten og tortur som er begått mens de satt ved makten, påpeker Amnesty.

(NTB-AFP-Reuters)