Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Pinochet politianmeldt i Norge

Chiles tidligere diktator Augusto Pinochet er politianmeldt i flere europeiske land. Eksilchileneren Marcello Ferrada-Noli, professor ved Universitetet i Tromsø, var blant de aller første med sin anmeldelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ANMELDT I NORGE: Chiles tidligere diktator Augusto Pinochet er anmeldt sju land - deriblant Norge.

Pinochet er nå politianmeldt i Spania, Sveits, Italia, Frankrike, Sverige og Belgia, i tillegg til Norge.
- Vi postla anmeldelsen til Oslo-politiet sist tirsdag. Da var det kommet et par i Sverige, sier Ferrada-Noli til NTB på telefon fra Stockholm, der han tidligere var professor ved Karolinska Sjukhuset.
Han er overbevist om at presset som ligger i de mange anmeldelsene vil bidra til å få Pinochet utlevert til Spania og stilt for retten. Etter at en domstol i Storbritannia fant at Pinochet var beskyttet av diplomatisk immunitet da han ble arrestert 17.september, er det opp til Overhuset å avgjøre Pinochets skjebne. Avgjørelsen vil bli kunngjort onsdag til uka.

Savnede
Ferrada-Nolis anmeldelse gjelder hans to barndomsvenner Edgardo Enriques og Batista Van Showen, som begge ble pågrepet i Santiago i 1974 og som siden dengang har vært sporløst forsvunnet. I flere år har professoren arbeidet for å finne sine to venner.
- Det må antas at de to er drept av militære som handlet på vegne av Pinochet, heter det i anmeldelsen, som er utarbeidet med advokathjelp fra Berit Reiss-Andersen, tidligere statssekretær i Justisdepartementet.
Pinochet anmeldes også for ulovlig frihetsberøvelse av Ferrada-Noli selv. Han ble internert på fotballstadionen i byen Concepcion, der han var professor i filosofi, og siden sendt til forskjellige fengsler og fangeleire i Chile i 1973-74.
- Det ble hevdet at jeg hadde angrepet de militære styrkene med våpen. Det var min politiske kamp mot kuppmakerne som var bakgrunnen for interneringen, sier han.
- Hvordan slapp du ut?
- Etter internasjonalt press og press fra familien. Familien min er alt annet enn venstreorientert. Men da jeg slapp ut, ble jeg utvist fra Chile.

Norsk engasjement
Han kom til Sverige i 1975. Han har siden august i fjor vært bosatt i Tromsø, hvor han underviser ved Psykologisk Institutt og medisinsk fakultet. Han har dessuten en bistilling i sosialmedisin ved Harvard i USA.
Nå krever han at Pinochet tiltales og straffes etter norsk rett, eller at norske myndigheter bidrar til at han tiltales og straffes i et annet land.
Ferrada-Noli tror at selv om Overhuset i London skulle bestemme at Pinochet ikke kan utleveres til Spania, og han blir sendt tilbake til Chile, så vil hans politiske karriere være slutt i hjemlandet.
- Han vil nok ikke kunne beholde sin selvutnevnte plass i Senatet. Det som har skjedd, er alt for pinlig for en chilener. Man må huske at Pinochet ikke lenger har så stor støtte i Chile.
- All den oppmerksomheten denne saken har fått i Europa og USA vil også kunne styrke krefter i Chile som vil stille ham for retten der. Inntil det skjer, vil vi ikke oppnå fullt demokrati, sier Marcello Ferrada-Noli.
(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!