Pinochet rettferdiggjør blodig kupp

Brudd på menneskerettighetene var ikke til å unngå, skriver Chiles eks-diktator Augusto Pinochet i et brev publisert i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I brevet skriver Pinochet at han ikke ønsket  at kuppet i 11. september 1973, der han tok makten fra Salvador Allende, skulle bli så blodig.

- Min skjebne ble eksil og en ensomhet som jeg aldri kunne forestille meg, og i alle fall ikke ønsket, skriver Pinochet i brevet som er adressert til det chilenske folk.

Stolt Pinochet

Den tidligere diktatoren døde den 10. desember, av en hjertefeil, 91 år gammel. I følge offisielle rapporter ble over 3000 mennesker drept og titusenvis ble torturert, fengslet eller drevet ut av Chile mellom 1973 og 1990. President Salvodor Allende tok sitt eget liv kort tid etter kuppet. Pincohet mener at det som skjedde mens han var president var nødvendig for å stoppe spredningen av kommunismen.

- Det var nødvendig å innføre militært kontroll, slik som midlertidig fengsling, henrettelser og eksil, siden våre rivaler var slik som de var, skriver Pinochet.

- Jeg er stolt over de handlingene vi gjorde for å stoppe Marxist-Leninismens fremgang. Men hvis denne erfaringen kunne blitt gjentatt, så skulle jeg ønske at jeg hadde en større visdom, la Pinochet til i brevet.

Seks siders brev

Pinochets brev til det chilenske folk er publisert av Pinochet Foundation som drives av en gruppe tidligere hjelpere og støttespillere. Begrunnelsen for å publisere det i dag, over 20 dager etter Pinochets død, er at juleaften er en fredens dag, melder AP. Brevet er på seks sider og ble skrevet i 2004. Da han døde var Pinochet tiltalt for menneskerrettighetsbrudd og skatteunndragelse. Han og hans familie skal ha overført 28 millioner amerikanske dollar til utenlandske bankkonti.

Pinochet rettferdiggjør blodig kupp