Pinochet snart fri

LONDON (Dagbladet): General Augusto Pinochet har statsimmunitet som tidligere statsoverhode i Chile, og kan ikke holdes i arrest av britisk politi, tiltales i engelsk rett eller utleveres til Spania.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Likevel er de juridiske og politiske forviklingene rundt generalen ennå ikke over.

I går ettermiddag var torturisten Augusto Pinochet i realiteten en fri mann, men britisk høyesterett valgte likevel å gi åpning for en ny runde.
Hovedpersonen fikk vite om kjennelsen gjennom en tidligere medarbeider. Ifølge Pinochets datter mottok han nyheten med «fatning, stor glede og tro på rettferdighet».

Lord Bingham, som er høyesterettsjustitiarius, og to andre dommere slo klart fast at general Pinochet har rett til statsimmunitet som tidligere statsleder i Chile.

Knallhard kamp

Det er nå 14 dager siden britisk politi tok generalen og senatoren i arrest på et privat sjukehus i London. Bakgrunnen var en pågripelsesbeslutning fra spanske myndigheter, som ønsker ham utlevert og straffet.

Påtalemyndigheten valgte å anke kjennelsen i høyesterett, og saken sendes nå over til et juridisk utvalg i House of Lords.
- Anken til Overhuset vil dreie seg om et tidligere statsoverhode har immunitet fra overgrep som er utøvd i hans regjeringstid, sier statsadvokat Clive Nicholls.

Krever løslatelse

General Pinochet har varslet at han umiddelbart vil gå til retten med sine advokater. Han vil kreve løslatelse, og advokatene vurderer om generalens helse er god nok til å bringe ham for retten.