Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Pinochet stilles til ansvar

Chiles tidligere diktator Augusto Pinochet (83) går ikke fri. Storbitannias innenriksminister Jack Straw har bestemt at Spania skal få lov til å stille Pinochet for retten - anklaget for tortur og grusomheter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tidligere general og diktator Augusto Pinochet slipper ikke unna. Storbritannias innenriksminister har bestemt at han skal kunne utleveres til Spania som vil stille ham for retten for tortur.

Striden rundt Pinochet har dreid seg om hvorvidt Chiles tidligere diktator skal kunne utleveres fra Storbritannia eller om han skal ha en slags diplomatisk immunitet. Spania har hele tiden presset på for å få ham utlevert, mens Englands mørkeblå forkjempere, med Margaret Thatcher i spissen mener at han ikke kan utleveres.

Slaget ikke over

Pinochet vil trolig slåss mot utkastelsesvedtaket i mange år i det britiske rettsystemet. Etter britisk lov kan han nemlig anke vedtaket. Hans advokater forbereder nå en anke, ifølge AP. Den spanske dommeren og Pinochet-jegeren Baltasar Garzon utvider også anklagene mot ham med de ferskeste tortur-tilfellene.

Men med en lang ankeprosess i Storbritannia er det ikke sikkert at Spania vil få den 83-årige Pinochet utlevert i live.

Men dagens avgjørelse setter også en stopper for Pinochets ønske om å dra hjem.

Torturanklager

Selv om anklagene mot Pinochet er betydelig redusert, er han fortsatt anklaget for tortur mot chilenere fra 1988 til 1990. En offisiell chilensk rapport hevder at nær 3200 chilenere ble torturert og drept under Pinochets 17-årige regime.

Britisk høyesterett avgjorde for en måned siden at Pinochet bare kan stilles til ansvar for overgrep som skjedde fra 1988 til 1990. Men de samtidig avslo hans påstander om at han hadde immunitet som tidligere statsoverhode.

Pinochet holder til i en herregård utenfor London overvåket av bevæpnede vakter. Reaksjonene på Jack Straws vedtak har ikke latt vente på seg.

- Det er galt for demokratiet i Chile og galt for vårt vennskapelige forhold til Chile, sa den konservative politikeren og tidligere innenriksminister Kenneth Clarke til BBC.