Pinochet tiltalt for folkemord

Chiles eks-diktator Augusto Pinochet ble i dag formelt tiltalt for folkemord, terrorisme og tortur av den spanske dommeren Baltasar Garzon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I tiltalen heter det at den tidligere diktatoren var leder for «Operasjon Condor», et hemmelig samarbeid mellom flere militærregimer i Sør-Amerika fra 1973 til 1990.

Pinochet skal ha vært den øverste ansvarlige for likvidering av chilenske venstre-aktivister både på det søramerikanske kontinentet og ellers i verden.

Samtidig som Pinochet ble formelt tiltalt, ble den første anken i det som kan bli Augusto Pinochets juridiske maraton i britiske rettssaler lansert.

Hans advokater krevde at Overhusets avgjørelse om at Pinochet ikke nyter immunitet, må settes til side. Det vil i tilfelle bli første gang en kjennelse fra britenes høyeste rettsinstans settes til side, sa en kilde i Overhuset.

Innenriksminister Jack Straw besluttet i går at utleveringssaken mot Pinochet kan prøves i det britiske rettssystemet. Pinochets advokater så i dag ut til å ha avfunnet seg med at Pinochet må møte i forhørsretten i morgen. Rettsmøtet er den formelle innledningen på prosessen som kan lede fram til utlevering.

(NTB)