Pinochets krokodilletårer

LONDON (Dagbladet): Diktatoren Augusto Pinochet brøt sammen i gråt etter 15 minutters tv-tortur. Alt var klart for en snarlig avreise til Chile da det britiske Overhuset ødela festen for diktatoren. Chile eksploderte i går i opptøyer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Chiles mangeårige diktator, Augusto Pinochet, brøt sammen og felte krokodilletårer da han via fjernsynsskjermen fikk vite at seniordommerne i Overhuset hadde sagt nei til å gi ham diplomatisk immunitet.

Ifølge spanske aviser visste Pinochet allerede resultatet av kjennelsen da han felte sine tårer under tv-overføringen.

Britiske aviser hevder derimot at Pinochet fikk vite resultatet på direkten da kjennelsen ble kringkastet, og at det derfor ikke dreide seg om krokodilletårer.

Den 83 år gamle generalen feiret 83-årsdagen hele dagen. Hans datter Lucia og kona var sammen med ham, og Pinochets familie har lovet å slåss mot utlevering til Spania.

- Vi vil kjøpe et hus utenfor London, og derfra skal vi lede kampen for å komme hjem, sier hans datter Lucia.

Opptøyer

Det brøt ut opptøyer i byene Santiago, Valparaiso og Concepcisn, og vel 70 personer er arrestert. Ti medlemmer av det halvmilitære politiet i Concepcisn ble skadd da de braket sammen med studenter som jublet over at Pinochet fortsatt blir holdt i arrest.

Chiles utenriksminister, José Miguel Insulza, reiste i går til Europa for å påvirke britiske og spanske myndigheter til å slippe Pinochet. Utenriksministeren er selv ett av Pinochets ofre.

Dilemma

Nå er britenes innenriksminister, Jack Straw, den gamle diktatorens eneste håp. Straw kan, med det britiske lovverket i hånd, avvise videre behandling av utleveringsbegjæringen. I så fall kan Pinochet reise hjem.

Straw ba i går om å få utsatt «galgenfristen». Han begrunnet dette med forventet press fra omverdenen, og at han trenger tid på å ta den kanskje vanskeligste avgjørelsen i sin politiske karriere.