Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trafikk i pinsa

Pinsetrafikken preges av kø og ulykker

E18 gjennom Bamble i Telemark pekt på som skrekkveien i pinsehjemfarten. Mandag ettermiddag er det kø på E18 og E6, samt flere trafikkulykker.

ROLIG: Rundt klokka 10.00 mandag formiddag er det fortsatt rolig på E18 ved Ødegårds verk i Bamble. Det kommer den ikke ti å være seinere i dag. Foto: Statens vegvesen
ROLIG: Rundt klokka 10.00 mandag formiddag er det fortsatt rolig på E18 ved Ødegårds verk i Bamble. Det kommer den ikke ti å være seinere i dag. Foto: Statens vegvesen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Store deler av Norge har hatt en formidabel langhelg værmessig med 17. mai og pinse. I morgen venter vanlig arbeidsdag for de aller fleste, og innfartstrafikken ventes å bli meget stor.

- Det blir nok stor trafikk rundt omkring med finvær og langhelg, konstaterer trafikkoperatør Trude Lindstad i Statens vegvesen.

Mandag formiddag hadde Vegvesenet allerede pekt seg ut en del strekninger de tror kommer til å være spesielt trafikkert i dag.

- På Østlandet kan det bli litt trykk på hovedveiene E6 i Hamar og på riksvei 3 ved Elverum. Noen har vært på fjellet også, og dette er høytrafikkerte dager, sier Lindstad.

Etter en relativt rolig start på mandagen, har etter hvert trafikken på E18 tettet seg til i sør.

2. PINSEDAG: Det er helligdag i Norge, og mange vet at det er pinse - men vet folk hvorfor? Video: Frida Andersen Vis mer

Kø og ulykker
- Det har vært forholdsvis fint i dag så langt. Det tregeste er nok E18 fra Kragerø mot Porsgrunn, hvor det er én times forsinkelse. Der går det treigt nå, opplyste trafikkoperatør i Vegvesenet, John Slinning til NTB ved 16-tiden.

Flere ulykker har preget trafikken i dag. Fylkesvei 63 gjennom Trollstigen i Rauma kommune, ble ved 16.30-tiden stengt som følge av en frontkollisjon om lag en kilometer fra toppen av veistrekningen. Fire personer ble skadd i ulykken, men skadeomfanget er uvisst.

I Sogn og Fjordane ble riksvei 50 i Aurland kommune stengt ved Berdalstunnelen, etter en kollisjon mellom tre biler. En person satt en tid fastklemt etter ulykken, men ble frigjort av helsepersonell. Veien her var fortsatt stengt klokken 17.

Det er dessuten kø på E6 etter at fire biler støtte sammen like nord for svenskegrensen mandag ettermiddag. Ti personer var involvert i ulykken, som skjedde mellom Langkaskrysset og Svinesundparken ved 14-tiden mandag.

- Trafikken går sakte på E6 på grunn av ulykken, sier Slinning.

Klokken 17 er det 45 minutter kø i Svinesund, og køen starter ved Norbysenteret, opplyser Smaalenenes Avis.

Gangfelt-aksjon skaper stans

På Vestlandet har veitrafikksentralen pekt seg ut Åsane og Nordhordland. Årsaken er at aksjonister i gruppa «Stopp ytre bomring Åsane» vil lamme trafikken ved å gå fram og tilbake i gangfeltet på strekningen mellom Nordhordlandsbrua og Vågsbotn fra klokka 15.00 og utover kvelden i dag, skriver Bergens Tidende.

- Det er en varslet på E39 ved Åsane. Der kommer det inn trafikk fra Sogn og Nord-Hordaland. Det vil være en stor hindring for bilistene fra klokka 15.00, sier Lindstad.

Utenom dette sier trafikkoperatøren av det kan bli flaskehalser inn mot storbyene utover ettermiddagen, men én veistrekning vil bli spesielt ille i dag.

- Det største trafikken vil være på Sørlandet, og på strekningen Kragerø - Porsgrunn forventer vi nærmest stillestående kø. Allerede fra klokka 13.00 og utover vil vi se en tetning i trafikken.

- Kan vare lenge

Årsaken er det store veiprosjektet på E18 i Bamble i Telemark, der både Bamble- og Kjørholttunnelen er stengt for rehabilitering. All trafikk på E18 fra Sørlandet må derfor via Brevik.

- Her kommer det til å bli mye trafikk, og det kan vare til langt utover i kvelden. Jeg hadde en kollega i går som var inne i Oslo 22.30 på kvelden og selv da var det mye trafikk på strekningen, sier Lindstad.

Hoksrud i stampe

En av dem som har opplevd trafikkaoset på E18 sør i Telemark er Bamble-mann, stortingspolitiker, fylkespolitiker og kommunepolitiker Bård Hoksrud (Frp).

- Jeg kjørte det selv nå på fredag på vei nedover. Det er noe av det verste jeg har vært med på. Det var en ordentlig øvelse i tålmodighet. På innkjøringsveier var det opp mot halvannen til to kilometer lang kø, og det sto stille, sier Hoksrud til Dagbladet.

Dagbladet snakker med den erfarne samferdselspolitikeren rundt 09.30 mandag morgen. Han har hatt pinsehelga hjemme i Bamble - midt i den verste flaskehalsen på E18.

- Jeg skal snart reise til Oslo. Jeg tror ikke jeg drøyer mer enn en times tid før jeg setter meg i bilen. Jeg vil bare oppfordre folk til å være tålmodige, selv om det er frustrerende å stå i kø. Det kan fort bli ulykker med sånne tilstander, men jeg oppfordrer folk til å ta det med ro og ha det hyggelig på tur, sier han.

TIDLIG UTE: Stortingsrepresentant Bård Hoksrud skal kjøre tidlig fra Bamble og inn mot Oslo i dag. Han tror mange vil slappe av litt ekstra ved kysten på grunn av finværet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
TIDLIG UTE: Stortingsrepresentant Bård Hoksrud skal kjøre tidlig fra Bamble og inn mot Oslo i dag. Han tror mange vil slappe av litt ekstra ved kysten på grunn av finværet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Ta det med ro

Trafikkoperatør Lindstad har den samme oppfordringen.

- Folk må ta det med ro og stresse ned. Mange er interessert i å kjøre inn tid og trykke til litt ekstra når man først får fri bane, men jeg oppfordrer folk til å ta det rolig, sier hun.

Hoksrud betegner trafikksituasjonen i området som kaotisk, og mener den kommer til å være det fram til 2019.

- Mange er nok frustrert nå, men i 2019 alt ferdig. Det var et håp om å åpne E18 før sommeren, men det har lenge vært klart at det ikke blir slik, sier han.

- Utrykningskjøretøy har blant annet store utfordringer på strekningen. Jeg har snakket med folk i blant annet ambulansetjenesten som er bekymret. Står det bom stille, er det umulig for dem å komme seg fram. Det kan krise for helsepersonell om det står helt, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media