Pinseværet: Store kontraster

Noen steder kan folk måtte skifte tilbake til vinterdekk. Andre steder kan det bli over 20 grader.

STORT SPENN: Vått på kysten, tørt på Østlandet. Det er blant prognosene til Meteorologisk institutt før helga. Foto: Meteorologisk institutt
STORT SPENN: Vått på kysten, tørt på Østlandet. Det er blant prognosene til Meteorologisk institutt før helga. Foto: Meteorologisk institutt Vis mer
Publisert

Nedtellinga til langhelga har begynt, og mange har kanskje et håp om å kunne tilbringe den utendørs.

Svaret avhenger, ikke overraskende, av hvor i landet du bor.

Statsmeteorolog Iselin Skjervagen har i alle fall en god nyhet til særlig dem som bor i Sørøst-Norge.

- Her blir det best gjennom helga, og kan komme mye bra vær. Man vil kunne se sola flere ganger og det blir gode temperaturer, sier Skjervagen.

Samtidig vil nedbør sannsynligvis melde seg i ulike deler av Sør-Norge lørdag. Dette blir imidlertid forbigående, understreker meteorologen.

- Fjellene i Sør-Norge skaper en vegg slik at nedbøren ikke går over dem. Det er de som bor på vestsiden som får nedbør.

Har du allergi mot insekter, eller tror du kan ha det, kan det være risikabelt å drikke søt drikke fra boks - som en veps i verste fall har forvillet seg nedi. Video: Embla Hjort-Larsen / AP Vis mer

Kan bli 25 grader

Gjennom helgen vil gradestokken stort sett ikke krype over 20 grader.

Det ser ut til å endre seg mandag:

- Da blir det over 20 grader i Oslo-området, kanskje opp mot 25 grader tirsdag og onsdag. Her skal det ikke komme noe særlig nedbør på veldig lenge.

Tenker du deg på fjellet i pinsen, er det ifølge Skjervagen lurt å sjekke status på fjellovergangene. Snøfall har ført til flere stengte overganger.

- Man bør være litt obs hvis man skal ut og kjøre, og sjekke forholdene før man drar ut.

- Dårlig vær fram til mandag

Så var det resten av landet, da.

Nordland og nordover har utvilsomt trukket det korteste strået, ifølge meteorologene.

- Der blir det dårlig vær helt fram til mandag, med unntak av lørdag ettermiddag. Da blir det oppholdsvær og innslag av sol i Troms og Finnmark.

Noen sommertemperaturer blir det imidlertid ikke. Temperaturene vil neppe overstige 5-6 grader, ifølge Skjervagen.

- Men det blir i det minste en liten pause fra det dårlige været de kommer til å ha framover.

NON STOP: To karer har det gøy på jobb, og en mann bader i tordenværet. Non Stop TV med Sondre Rahm og Christian Wehus. Vi lager Norges beste viralprogram som daglig gir deg de mest spektakulære klippene du ikke vil gå glipp av. Vis mer

Anbefaler å skifte til vinterdekk

Fram til det må innbyggere i Troms og Vest-Finnmark håndtere hvitt nedbør.

Fredag sludder det nemlig i lavlandet, og Meteorologisk institutt har sendt ut farevarsel fram til tidlig lørdag.

- I områder 200 moh. kan det legge seg snø. Hvis folk har skiftet til sommerdekk, anbefaler jeg å skifte til vinterdekk om man skal ut og kjøre, sier Skjervagen.

Pent vær blir det heller ikke i Trøndelag og sørover langs kysten. En bølge av nedbør kommer inn fra vest og treffer områdene helt ned til Rogaland.

- Der blir det ikke så sommerlig. I Trøndelag vil nok ikke temperaturene overstige 9-10-11 grader. Det samme gjelder Bergen. Så der er det kjøligere enn på Østlandet, mer vårstemning kan man si.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer