Pinsevennene mistet 2 millioner kroner i Kongo

Vet ikke hvem som sto bak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Pinsevennenes Ytremisjon har avslørt at nesten 2 millioner kroner av organisasjonens bistandsmidler er blitt misligholdt i Kongo.

På tre år har organisasjonen avdekket mislighold av bistandsmidler på nesten 2 millioner kroner fordelt på tre prosjekter i regi av søsterkirken Celpa.

- Kongo er en krigssone og et av verdens mest korrupte land. Det er en desperasjon i et folk som til de grader har lidd. Det er ingen unnskyldning, for vi aksepterer ikke at en dollar går tapt, men det er viktig å ha med som bakteppe, sier generalsekretær Bjørn Bjørnstø i Pinsevennenes Ytremisjon (PYM) til Vårt Land.

Det ene av de tre prosjektene gjelder bygging av en skole til 400 000 kroner i Kisangani. Det andre prosjektet dreier seg om to kortsiktige, humanitære hjelpetiltak rettet mot internflyktninger, med en ramme på 1 million kroner. Det tredje prosjektet på 494 000 kroner omhandler et langsiktig program innen helse og utdanning.

Utenriksdepartementet har fullfinansiert internflyktningprosjektet. De to andre prosjektene er finansiert av Norad med 90 prosent.

Støtten er betalt tilbake til norske myndigheter. Bjørnstø opplyser at PYM ikke har klart å spore misligholdet til enkeltpersoner. PYM brøt samarbeidet om bistand med søsterkirken i Kongo etter misligholdet.

Det var egne kontrollrutiner og revisjon som avdekket misligholdet. Generalsekretær Jørn Lemvik i Bistandsnemnda opplyser at nemnda skal evaluere saken og eventuelt foreslå nye rutiner.

(NTB)