<strong>SKAMPLETT:</strong> - Det er en skamplett for Norge at vi ikke for lengst har funnet en løsning for disse dykkerne, sier forbundsleder Leif Sande i LO-forbundet Industri Energi. Her sammen med statsminister Jens Stoltenberg. Foto: Morten Holm / Scanpix .
SKAMPLETT: - Det er en skamplett for Norge at vi ikke for lengst har funnet en løsning for disse dykkerne, sier forbundsleder Leif Sande i LO-forbundet Industri Energi. Her sammen med statsminister Jens Stoltenberg. Foto: Morten Holm / Scanpix . Vis mer

Pionerdykkere får saken opp for Strasbourg-domstolen

Har tidligere tapt flere saker mot den norske stat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Pionerdykkerne får nå saken sin opp for den internasjonale menneskerettighetsdomistolen i Strasbourg.

- Verdens rikeste land, nobelnasjonen Norge, må se det som svært pinlig at velstanden er tuftet på menneskerettighetsbrudd av så alvorlig karakter at det blir belyst i internasjonale domstoler, sier Henning O. Haug i interesseorganisasjonen Offshore Dykker Unionen (ODU) til Aftenposten.

Mange rettssaker Dykkernes kamp mot staten har pågått i en årrekke. De har krevd erstatning for helseskadene som så mange pådro seg i den tidlige fasen av oljeeventyret i Nordsjøen, fra slutten av 1960-tallet og fram til 1990.

Dykkerne vant i Oslo tingrett i 2007, og tre dykkere ble tilkjent erstatningsbeløp på 3, 5 og 6 millioner kroner, noe som kunne dannet et mønster for nærmere 250 andre pionerdykkere.

Men staten anket og vant først i lagmannsretten i 2008 og deretter i Høyesterett året etter. Ingen nektet for at dykkerne hadde pådratt seg helseskader, men staten som ikke hadde vært arbeidsgiver eller oppdragsgiver i dykkervirksomheten, ble av Høyesterett ikke ansett som sittende med erstatningsansvaret.

- Skamplett Mens partene forbereder seg til rettsmøtet i Strasbourg til høsten, forhandles det i kulissene om å finne en politisk løsning, skriver avisa.

LO-forbundet Industri Energi vil gi dykkerne ytterligere 25 grunnbeløp i folketrygden, drøyt 2 millioner kroner, for å få saken ut av verden. Da vil dykkerne komme opp på samme nivå som soldatveteraner fra utenlandsoppdrag.

- Det er en skamplett for Norge at vi ikke for lengst har funnet en løsning for disse dykkerne, sier forbundsleder Leif Sande.
NTB

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer