Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Pionerdykkere får saken opp for Strasbourg-domstolen

Har tidligere tapt flere saker mot den norske stat.

SKAMPLETT: - Det er en skamplett for Norge at vi ikke for lengst har funnet en løsning for disse dykkerne, sier forbundsleder Leif Sande i LO-forbundet Industri Energi. Her sammen med statsminister Jens Stoltenberg. Foto: Morten Holm / Scanpix .
SKAMPLETT: - Det er en skamplett for Norge at vi ikke for lengst har funnet en løsning for disse dykkerne, sier forbundsleder Leif Sande i LO-forbundet Industri Energi. Her sammen med statsminister Jens Stoltenberg. Foto: Morten Holm / Scanpix . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pionerdykkerne får nå saken sin opp for den internasjonale menneskerettighetsdomistolen i Strasbourg.

- Verdens rikeste land, nobelnasjonen Norge, må se det som svært pinlig at velstanden er tuftet på menneskerettighetsbrudd av så alvorlig karakter at det blir belyst i internasjonale domstoler, sier Henning O. Haug i interesseorganisasjonen Offshore Dykker Unionen (ODU) til Aftenposten.

Mange rettssaker Dykkernes kamp mot staten har pågått i en årrekke. De har krevd erstatning for helseskadene som så mange pådro seg i den tidlige fasen av oljeeventyret i Nordsjøen, fra slutten av 1960-tallet og fram til 1990.

Dykkerne vant i Oslo tingrett i 2007, og tre dykkere ble tilkjent erstatningsbeløp på 3, 5 og 6 millioner kroner, noe som kunne dannet et mønster for nærmere 250 andre pionerdykkere.

Men staten anket og vant først i lagmannsretten i 2008 og deretter i Høyesterett året etter. Ingen nektet for at dykkerne hadde pådratt seg helseskader, men staten som ikke hadde vært arbeidsgiver eller oppdragsgiver i dykkervirksomheten, ble av Høyesterett ikke ansett som sittende med erstatningsansvaret.

- Skamplett Mens partene forbereder seg til rettsmøtet i Strasbourg til høsten, forhandles det i kulissene om å finne en politisk løsning, skriver avisa.

LO-forbundet Industri Energi vil gi dykkerne ytterligere 25 grunnbeløp i folketrygden, drøyt 2 millioner kroner, for å få saken ut av verden. Da vil dykkerne komme opp på samme nivå som soldatveteraner fra utenlandsoppdrag.

- Det er en skamplett for Norge at vi ikke for lengst har funnet en løsning for disse dykkerne, sier forbundsleder Leif Sande.
NTB

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!