Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Pionerdykkernes aller siste sjanse

Skadde nordsjødykkere over hele landet venter i endeløs spenning. Torsdag faller dommen i Strasbourg.

HELSEPLAGET: 220 tidligere dykkere som bidro til å skape det norske oljeeventyret kan ha krav på erstatning for sine helseplager dersom de får medhold i menneskerettsdomstolen. Foto: Alexander Nordahl/Dagbladet
HELSEPLAGET: 220 tidligere dykkere som bidro til å skape det norske oljeeventyret kan ha krav på erstatning for sine helseplager dersom de får medhold i menneskerettsdomstolen. Foto: Alexander Nordahl/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På vegne av 220 tidligere pionerdykkere har sju dykkere tatt saken sin til Den europeiske menneskerettsdomstolen (EMD) etter at Høyesterett i oktober 2009 fastslo at staten ikke kunne holdes ansvarlig for dykkernes helseskader.

- En fellende dom i Strasbourg vil være en fantastisk oppreisning for dykkerne, sier LO-advokat Katrine Hellum-Lilleengen til Dagbladet.

Bekreftelse Langt under en prosent av de sakene som fremmes for EMD slipper gjennom nåløyet.

Det ble derfor betraktet som en halv seier at de sju utvalgte pilotdykkerne og deres advokater ble innkalt til høring i Strasbourg 18. september i fjor.

- En bekreftelse på at domstolen ser alvoret i saken. De ville neppe behandlet den hvis de ikke mente at det var begått urett.

Torsdag får vi svar på om denne uretten rammes av konvensjonen, sier jurist Gro Hillestad Thune, som i 17 år jobbet ved menneskerettskommisjonen i Strasbourg.

Tung kamp Pionerdykkerne har ført en lang og tung kamp for respekt og forståelse for hva deres innsats på dypet har kostet dem.

Enigheten er bred om at dykkerne har betydd mye for det norske oljeeventyret. Etter en omfattende politisk prosess vedtok Stortinget i 2004 at det skulle utbetales millionkompensasjon til nordsjødykkerne.

For dykkerne var det viktig å få slått fast at staten også påtok seg ansvar for helseskadene deres. Fire av dykkerne gikk til søksmål og fikk i 2007 medhold av Oslo tingrett på at staten kunne holdes erstatningsansvarlig.

Is i årene Regjeringsadvokaten anket og Borgarting lagmannsrett kom i 2008 til motsatt konklusjon, som ble stadfestet av Høyesterett året etter.

- Vi bestemte oss der og da for å ta saken til Strasbourg, sier Henning Haug, leder av Offshoredykkerunionen (ODU).

- Høyesterettsdommen var som is i årene våre da det ble slått fast at staten ikke hadde nær nok tilknytning til oljevirksomheten.

Helt utrolig når staten har sittet på alle sider av bordet og dessuten har håvet inn 80 prosent av oljeprofitten, sier Haug.

De sju pilotene EMD har gått inn i sakene til sju tidligere offshoredykkere:

Magn Håkon Muledal (60), Førde, Bjørn Anders Nesdal (55), Kristiansand, Knut Arvid Nygård (52), Tananger, Per Arne Jacobsen (59), Larvik, Dag Vilnes (64), Tønsberg, Anders Lindahl (71), Avaldsnes og islendingen Sigurdur P. Hafsteinsson (60), bosatt i England.

- Dersom disse pilotsakene fører fram, vil rundt 220 nordsjødykkere og deres etterlatte være erstatningsberettiget, sier ODU-leder Henning Haug.

DOKUMENTENE: LO-advokat Katrine Hellum-Lilleengen med noen av dykkerdokumentene hun refererte til i sin prosedyre under høringen i  menneskerettsdomstolen i Strasbourg. Foto:  Jacques Hvistendahl/Dagbladet
DOKUMENTENE: LO-advokat Katrine Hellum-Lilleengen med noen av dykkerdokumentene hun refererte til i sin prosedyre under høringen i menneskerettsdomstolen i Strasbourg. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer