Pipeskandalen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Dagbladet vil i en artikkelserie dokumentere at et samrøre mellom myndighetene, forskningsstiftelsen Sintef, Norges branntekniske laboratorium og pipeprodusenten AS Norske Leca gjorde at en utett og sprekkutsatt elementskorstein ble den vanligste i norske hjem - trass i innsigelser fra bl.a. myndighetenes egen fagekspertise og norske feiere.

Eksperter tror skorsteinstypen står bak flere eksplosjonsartede dødsbranner.

Myndighetene vedgår nå at de ikke burde ha tillat en utett og sprekkutsatt elementskorstein i hundretusener av norske hjem.

Skorsteinstypen er satt i sammenheng med fire dramatiske dødsbranner med til sammen elleve omkomne.

Eksperter har mistanke om at sot og tjære i isolasjonslaget på eldre tresjikts elementskorsteiner har forårsaket eksplosjon og brann.

I 1996 kom en forskningsrapport fra Sintef NBL som ikke kunne trekke klare konklusjoner om brannrisikoen. I samme rapport ble en videreføring av dødsbrannforskningen sterkt anbefalt. Samme år bestemte myndighetene at del to av dødsbrannforskningen ikke skulle gjennomføres. TIPS OSS

Kristoffer Egeberg

<> keg@dagbladet.no

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer