Pippi tar roret

Navn: Anne Carine Tanum Alder: 45 Yrke: Bokhandler

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Anne Carine Tanum har fortsatt sin gamle Pippi-bok. På innsiden har hun skrevet: «Jeg er Pippi.» Etter at hun i går ble konstituert styreleder i NRK, kunne vi merke det kollektive lettelsens sukk fra Marienlyst helt ned til Akersgata. For hun er en dame som har fått røvere til å sprelle før. Og i alle eventyr hun har medvirket i, går det bra til slutt når bare hun får bestemme.
  • Hadde hun hatt råd og lyst, kunne hun blitt historiens første kvinnelige kringkastingssjef. Men det er så sin sak å gå fra en bokhandlerkjede som har vært i familiens eie i fire generasjoner som går så det uler. I fjor hadde hun en inntekt på ni millioner og en formue på 40 millioner. Nå blir det hennes oppgave å finne Førdes arvtaker. Jeg tror i hvert fall én ting er sikker: Hun vil ikke lete etter flere BI-utdannede revisorer.
  • Selv er hun jurist fra 1982. Hun gjorde karriere i Miljøverndepartementet, der hun ble byråsjef. Hun var også rådgiver for Gro Harlem Brundtlands FN-rapport «Vår felles framtid» som ble overlevert i 1987. Som noen kanskje vil huske, er en hovedkonklusjon der at vekst er det eneste midlet som kan bekjempe fattigdom. Måtte også det være en trøst for arme NRK-medarbeidere i disse ulvetider.
  • Hun mistet sin mann i Partnair-ulykken i 1989. Hennes to små jenter mistet sin far.

    - Når man går gjennom en så dyp sorg, lærer man også noe. Jeg har lært å tørre å møte meg selv. Det kan være riktig ubehagelig, men det er også en seier. Det er tankevekkende og trist at man må ned på bunnen av sorgen for å forstå gleden over livet. Tapet av mannen min har faktisk gjort meg modigere. Jeg tør å stå alene, jeg tør å ha meninger. Noe av lærdommen kommer også bedriften til gode: Jeg ønsker et arbeidsmiljø med rom for at konflikter kan komme opp i dagen, sa hun i et intervju med Dagens Næringsliv.

  • Fem år etter at hun overtok familiebedriften, ble hun kåret til Årets forretningskvinne. Hun har forsøkt å etterleve de råd hennes bestemor ga henne: «Sørg for god helse, god utdannelse og gode venninner. Gi deg på de små avgjørelsene, men aldri på de store.» Siden har hun føyd til en egen læresetning: «Slurv aldri med middagen.»
  • Hun er styreleder for Kompetansesenteret for likestilling, tidligere Likestillingsrådet, og styremedlem i DNB. Dessuten karakteriserer hennes venner henne som en person som lett ler, også av seg selv, varm, omsorgsfull, sterk og meget bestemt.
  • Akkurat som Pippi.