Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Pippis mamma stopper Wassmo

Astrid Lindgren tordner mot barnebokdebutant Herbjørg Wassmo og Damm forlag, som i dag gir ut en bok der Pippi Langstrømpe er hovedfigur. Pippis mamma beskriver boka som dårlig, langtekkelig og kjedelig - og nekter forlaget å trykke nye opplag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forlaget beklager utgivelsen, og skal ikke drive markedsføring for den.

Astrid Lindgrens agent i Stockholm ser utgivelsen som et pinlig ulykkestilfelle, og Damm forlag har måttet beklage utgivelsen overfor Astrid Lindgren.

- Å adoptere en nålevende forfatters figur i en fiction-historie er uholdbar forleggervirksomhet. Det er både trist og kjedelig at det er Lindgrens eget forlag N.W. Damm & sønn a.s. i Norge som har gjort tabben. Forlaget er en viktig forretningsforbindelse for oss. Derfor har vi valgt å se gjennom fingrene med det, sier Kjerstin Kvint hos Kvint Literary Production Agency. Hun er Lindgrens agent og forvalter av utenlandsrettighetene.

Hun og Astrid Lindgren har til gjengjeld krevd at boka «Hemmelig torsdag i treet», som har et opplag på 3500, ikke blir solgt utenfor Norges grenser, og at den ikke trykkes i nye opplag.

Fikk sjokk

- Vi fikk ikke se manus eller illustrasjoner. Under planleggingen presenterte Damm boka som en antologi med enkelte Pippi-sitater. Men da vi fikk boka og så at Pippi var en hovedfigur, fikk vi sjokk, sier Kvint.

Astrid Lindgren er heller ikke imponert over kvaliteten på boka.

- Hun synes det er en dårlig fiction-historie, langtekkelig, kjedelig og pratsom. Verken Pippi eller boka tilføres kvalitet. Dette er et temmelig meningsløst bestillingsverk som ikke kommer dypt innenfra, hevder Kvint, etter å ha avklart saken mellom Damm og Lindgren.

Til tross for at Astrid Lindgren og hennes agent Kjerstin Kvint er temmelig fortørnet over Herbjørg Wassmo og Damm, anser de nå saken som ute av verden.

Knebler Pippi-boka

Den klossete taklingen av opphavsrettighetene setter Herbjørg Wassmos barnebokdebut i et heller dårlig lys. Damm forlag har beklaget tilfellet overfor Astrid Lindgren. Nylig avlyste de også alle Wassmos avtalte presseintervjuer i forbindelse med utgivelsen. På den måten forsøker forlaget «å kneble» Wassmo og «tie i hjel» sin egen utgivelse.

- Det var kjedelig med disse misforståelsene. Vi ønsker ikke mer oppmerksomhet rundt rettighetssaken. Derfor er intervjuene avlyst. Men Wassmo er til stede under åpningen av bokmessa i dag, opplyser Tom Dahl, markedsdirektør i Damm.

PIPPIS MAMMA: Den svenske forfatteren Astrid Lindgren nekter Damm forlag å trykke flere opplag av Herbjørg Wassmos nye bok.
KJEDELIG: Herbjørg Wassmo får ikke skryt av Astrid Lindgren for sin barnebokdebut, "Hemmelig torsdag i treet". I boka har Wassmo benyttet Lindgrens verdensberømte Pippi Langstrømpe som hovedfigur.