Piratangrep mot norsk tanker avverget

19 pirater tatt av portugisiske marinejegere. Men ble løslatt.

SLAPP FANGSTEN: Portugisiske marinejegere vokter de 19 piratene som ble tatt idet de forsøkte å borde norske «Kition». Alle 19 ble imidlertid sluppet fri etterpå. Foto: NATO/REUTERS/SCANPIX
SLAPP FANGSTEN: Portugisiske marinejegere vokter de 19 piratene som ble tatt idet de forsøkte å borde norske «Kition». Alle 19 ble imidlertid sluppet fri etterpå. Foto: NATO/REUTERS/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Marinejegere fra Portugal forhindret fredag et piratangrep mot en norsk oljetanker utenfor kysten av Somalia.

Piratene var i ferd med å angripe den Bahamas-registrerte oljetankeren MV «Kition», som tilhører det norske rederiet I.M. Skaugen, da den portugisiske fregatten «Corte Real» kom til unnsetning i Adenbukta.

Kapteinen om bord i «Kition» tilkalte hjelp over radio da han så at piratene nærmet seg, og det portugisiske krigsskipet, som er en del av NATOs Operation Allied Protector utenfor Somalia, reagerte raskt, forteller kapteinløytnant Alexandre Fernandes.

- De var rundt 20 nautiske mil sør for oss. Vi var det nærmeste krigsskipet, og sendte straks helikopteret vårt, forteller han.

Flyktet

Piratene gjorde vendereis da de så helikopteret, men ble forfulgt i stor hastighet tilbake til moderskipet. Åtte portugisiske marinejegere bordet skipet og fikk raskt avvæpnet de 19 mennene.

Om bord i piratskuta ble det funnet automatvåpen, rakettgranater og sprengstoff.

- Det var nesten 1 kilo høyeksplosivt sprengstoff der. Det er første gang vi har funnet dette om bord i et piratskip, sier Fernandes.

Løslatt

Piratene åpnet ikke ild verken mot MV «Kition», helikopteret fra «Corte Real» eller de portugisiske marinejegerne.

- De overga seg straks, forteller kapteinløytnanten.

Etter å ha vært i kontakt med portugisiske myndigheter ble det besluttet å løslate de 19 piratene, opplyser Fernandes.

Krigsskipene som deltar i NATO-operasjonen utenfor Somalia, må forholde seg til hjemlandets politikk og regler når det gjelder behandling av pågrepne pirater.

(NTB)