- Piratene har kapteinen som gissel

Mannskapet jagde piratene på sjøen. Men dramaet er ikke over.

KAPRET: Maersk Sealand. Foto: REUTERS/Maersk Line Ltd/Scanpix
KAPRET: Maersk Sealand. Foto: REUTERS/Maersk Line Ltd/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Mannskapet om bord Maersk Alabama ville bytte piraten de hadde fanget med kapteinen som piratene hadde som gissel.

- Vi ga dem piraten, men de har ikke returnert kapteinen, sier mannskap Ken Quinn på telefon til CNN.

Kaptein Richard Phillips holdes nå av de fire piratene i en 28 fot stor livbåt som de fikk med seg da de forlot Maersk Alabama. Mannskapet om bord det det amerikanske skipet har radiokontakt med kapteinen. Planen var at de skulle utveksle piraten de hadde fanget med ham. Men så langt har ikke piratene holdt sin del av avtalen.

Venter på krigsskip
Quinn forteller at piratene klarte å komme seg om bord etter at de i flere timer hadde lekt katt og mus på åpent hav. Da de klatret om bord, væpnet med kalashnikov-rifler, sank båten de kom med.

Derfor er de nå i en livbåt.

- Om tre timer vil et amerikansk krigsskip være her. Vi prøver å holde dem på avstand frem til da, sier Quinn.

Fikk kontroll
Dramaet er således slett ikke over.

20 amerikanske sjømenn var om bord i skipet Maersk Alabama som ble kapret av somaliske sjørøvere utenfor østkysten av Afrika tidligere i dag. Senere ble det meldt at mannskapet hadde tatt kontroll over skipet igjen.

- Har kapteinen
Mannskapet kunne så melde at piratene fremdeles holdt kapteinen som gissel. Nyhetsbyrået AP fikk kontakt med en av amerikanerne om bord.

- Vi har tatt kontroll over skipet, og piratene er nå i en livbåt. Men de holder kapteinen fanget om bord, sier mannen som svarte skipets satellittelefon, melder AP.

Tok pirat til fange
Det var i det mannskapet fikk tatt en av piratene til fange at situasjonen snudde om bord i det kaprede danskeide skipet. Mannskapet begynte å forhandle med piratene om å frigi sitt gissel. Det skal ha endt med at piratene forlot skipet.

Hadde nødhjelp om bord
Sjefen for Maersk Line, John Reinhart, opplyser i kveld at mannskapet var i trygghet.
- Jeg vil ikke bekrefte at de har tatt kontroll over skipet. Når det kommer noe definitivt, vil jeg opplyse om det, sa Reinhart.
Det danskeide skipet som onsdag ble kapret av somaliske pirater utenfor østkysten av Afrika, var blant annet lastet med matvarehjelp til Somalia


Skipet Maersk Alabama var på vei til den kenyanske havnebyen Mombasa, og hadde 4.097 tonn med mais, soya og matolje om bord.


Mat til sultne

Maten er sendt av Verdens matvareprogram (WFP) for å hjelpe folk i Somalia og Uganda og flyktninger i Kenya, opplyser Peter Smerdon, WFPs talsmann i Nairobi.

Over tre millioner mennesker i Somalia, nesten halve befolkningen, er avhengig av humanitær bistand.

Skipet ble kapret om lag 600 kilometer fra Somalias hovedstad Mogadishu, Ifølge Andrew Mwangura i det Kenya-baserte Østafrikanske sjømenns hjelpeprogram har skipet 20 amerikanske sjømenn om bord.

- Ingen av mannskapet skal ha kommet til skade, sier Mwangura.

Myndighetene i USA sier de overvåker situasjonen nøye og vurderer hvordan de skal forholde seg for å løse situasjonen.

- Vår høyeste prioritet er sikkerheten til mannskapet om bord, sa en talsmann for Det hvite hus.

En rekke skip er kapret i farvannene øst for Afrika, blant dem det norskeide skipet Bow Asir.

Kapringer som innbringer store summer i løsepenger er blitt en inntektsvei for unge menn i det krigsherjede Somalia, som har vært uten sentral styring siden 1991.

UKLART: John Reinhart, president i Maersk Line under en pressekonferanse i Norfolk, Virginia. Foto: REUTERS/Stephanie Oberlander/SCANPIX
UKLART: John Reinhart, president i Maersk Line under en pressekonferanse i Norfolk, Virginia. Foto: REUTERS/Stephanie Oberlander/SCANPIX Vis mer
FANGET?: Kapteinen om bord, Richard Phillips fra Underhill i Vermont, skal fortsatt være piratenes gissel. Foto: AP
FANGET?: Kapteinen om bord, Richard Phillips fra Underhill i Vermont, skal fortsatt være piratenes gissel. Foto: AP Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer