<strong>TJENER STORE PENGER:</strong> Det har blitt utbetalt store milliardbeløp i løsepenger som følge av piratvirksomheten utenfor kysten av Somalia. Her er store bunker penger fotografert i hovedstaden Mogadishu for noen dager siden. Illustrasjonsfoto: EPA/AU-UN/NTB Scanpix
TJENER STORE PENGER: Det har blitt utbetalt store milliardbeløp i løsepenger som følge av piratvirksomheten utenfor kysten av Somalia. Her er store bunker penger fotografert i hovedstaden Mogadishu for noen dager siden. Illustrasjonsfoto: EPA/AU-UN/NTB Scanpix Vis mer

Piratene kjøper seg dyre biler, narkotika og sex-slaver for løsepengene

Men «fotsoldatene» får bare en liten andel av milliardbeløpene som betales. Resten går til skjulte bakmenn - som blant annet finansierer terrorisme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Piratvirksomheten utenfor kysten av Afrikas horn er en enorm trussel mot skipsfarten. Verdensbanken har tidligere anslått at piratene koster verdenshandelen 105 milliarder kroner.

Nå tar en fersk rapport for seg «pengesporet» - hvor mye tjener piratene og hvor blir pengene av?

Over 1000 norske skip passerer Adenbukta årlig, og ifølge Norges Rederiforbund befinner det seg til enhver tid inntil 100 norske fartøy der, med rundt mellom 200 og 300 nordmenn om bord.

Har tjent milliardbeløp Mellom 1,9 og 2,4 milliarder kroner har blitt utbetalt i løsepenger som følge av kapring av fartøy mellom 2005 og 2012, ifølge rapporten «Pirate Trails», som er utarbeidet av Verdensbanken, Interpol og FN-organisasjonen UNODC.

Men piratene som faktisk utfører de ofte svært risikable kapringene får bare en brøkdel av fangsten. Per kapring får de anslagsvis mellom 180 000 og 440 000 kroner.

Piratene kan få opptil 60 000 kroner i bonus dersom de er førsteman om bord, eller om de tar med eget våpen eller stige. Men de kan også få bøter på opptil 30 000 for dårlig oppførsel, blant annet om de mishandler mannskapet.

Pengene de sitter igjen med bruker de på alkohol, det nakrotiske stoffet khat, dyre biler og prostituerte, ifølge rapporten.

Rapporten poengterer at piratvirksomheten dermed også går utover andre felt, blant annet menneskehandel. De har fått opplysninger om at jenter så unge som 14 år har vært ment for piratene.

Knyttes til terrororganisasjon Mens piratene har fått sin andel, som utgjør mellom 0,01 og 0,025 prosent av den totale fangsten, sitter de som har finansiert operasjonen igjen med mellom 30 og 75 prosent.

Prosentbrøken avgjøres av ulike forretningsmodeller, og eksempelvis hvor mange mellomledd bakmennene bruker.

<strong>NORSKE SPESIALSOLDATER:</strong>Norsk spesialsoldater jakter etter pirater langs kysten til Somalia. Her snakker de med lokale somaliere. 
Foto: Forsvaret / NTB scanpix
NORSKE SPESIALSOLDATER:Norsk spesialsoldater jakter etter pirater langs kysten til Somalia. Her snakker de med lokale somaliere. Foto: Forsvaret / NTB scanpix Vis mer

Bakmennene investerer pengene de tjener i annen internasjonal kriminalitet, blant annet i menneskehandel, hvitvasking, narkotikahandel og til å finansiere og utvikle private militser.

En andel av løsepengeen har også blitt knyttet til den somaliske terrororganisasjonen al-Shabaab, som har bånd til al-Qaida. Organisasjonen er sterke i Somalia, og det er anslått at flere av de som finansierer piratvirksomheten har gitt al-Shabaab en andel på opptil 20 prosent.

Flesteparten av de som finansierer piratvirksomheten investerer pengene i lovlige virksomheter, blant annet i Europa. De setter pengene i blant annet hoteller, restauranter eller annen eiendom.

Men mange utvikler også sin egen milits, ifølge rapporten. En av piratkongene identifiseres som Ciise Yulux, som skal ha tjent 33 millioner kroner på virksomheten. Han har rundt 70 menn som jobber for seg, og har også bidratt med penger og våpen til al Qaida-tilknyttede krigere.

Rapporten mener dette beviser at piratviksomheten ikke bare er en trussel for skipsfarten, men også til sikkerhet og stabilitet i regionen.

Norge deltar i den internasjonale operasjonen mot piratvirksomhet — Operation Ocean Shield — og har bidratt med både fregatten KNM Fridtjof Nansen, et Orion overvåkingsfly og spesialsoldater.

<strong>LEDER PIRATJAKTA:</strong> Flaggkommandør Henning Amundsen (i midten) er leder av  Operation Ocean Shield, og leder dermed jakta på piratene. Her hilser han på kronprins Haakon i forrige måned. Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvarets mediesenter / NTB scanpix
LEDER PIRATJAKTA: Flaggkommandør Henning Amundsen (i midten) er leder av Operation Ocean Shield, og leder dermed jakta på piratene. Her hilser han på kronprins Haakon i forrige måned. Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvarets mediesenter / NTB scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer