Henda i været:  For piratene om bord i denne båten er leken slutt. De rekker hendene i været og overgir seg etter å ha møtt sin overmakt i et spansk marineskip tidlig i januar i år. Foto: AFP PHOTO / EU NAVFOR HANDOUT
Henda i været: For piratene om bord i denne båten er leken slutt. De rekker hendene i været og overgir seg etter å ha møtt sin overmakt i et spansk marineskip tidlig i januar i år. Foto: AFP PHOTO / EU NAVFOR HANDOUTVis mer

Piratene skaper økonomisk vekst i lutfattige Somalia

Sprer skrekk blant sjøfolk, men bidrar til økonomisk utvikling i hjemlandet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er konklusjonen i en rapport om sjørøveriets økonomiske ringvirkninger fra den britiske tankesmien Chatham House.

Piratene håver inn millioner i løsepenger for hvert skip de kaprer, og det årlige tapet for internasjonal skipsfart er på flere titalls milliarder kroner.

Marineskip utenfor kysten har ikke klart å stanse problemet, og den norske rederen Jacob Stolt-Nielsen har foreslått å likvidere pirater som tas på fersken.

Men rå makt er neppe noen god løsning, ifølge Chatham House-rapporten. Den slår fast at piratvirksomheten har ført til økonomisk utvikling i lutfattige, sultrammede og krigsherjede Somalia.

Kokker og sjåfører Mange av piratene holder til i den delvis selvstyrte regionen Puntland, og det er noen av byene her som har opplevd økonomisk framgang.

Hvert enkelt kapret skip kan sette så mange som hundre mann i arbeid. Kokker og lokale arbeidere tar vare på gisler og skip. Flere nye transportselskaper har dukket opp, noe som hindrer at prisen på viktige matvarer går i været.

Andre steder i Somalia har tørke og borgerkrig ført til en sultkatastrofe som kostet flere titusen mennesker livet i fjor.

Ujevnt fordelt Siden lokalsamfunnene nyter godt av piratpengene, er mange lokale ledere svært lite motivert for å stanse kapringene. I Chatham House-rapporten foreslås det derfor å hjelpe lokalbefolkningen til å komme i gang med annen økonomisk virksomhet.

En annen mulighet er å alliere seg med somaliere i byer som ikke har tatt del i det økonomiske oppsvinget. Piratpengene ser ut til å havne i regionale sentre i innlandet, ikke i kystbyene hvor kaprerne opererer.

Det åpner for en splitt og hersk-taktikk hvor noen av lokalsamfunnene kan overtales til å kaste ut piratene.

Ble reddet USA sendte nylig elitesoldater inn i Somalia for å hente ut to gisler. En dansk mann og en amerikansk kvinne ble reddet, mens et ukjent antall pirater ble drept.

En større bakkeoperasjon for å nedkjempe sjørøverne kan få store negative lokale konsekvenser, ifølge forsker Anja Shortland, som har skrevet piratrapporten. Hun tror heller ikke det vil være effektivt sett med vestlige øyne å kun satse på militærmakt.

 I brann:  En piratbåt står i brann like utenfor kysten av Tanzania. Sju pirater ble arrestert før fartøyene deres ble stukket i ild. Foto: REUTERS/Bundeswehr/PIZ Marine Djibouti/Handout
I brann: En piratbåt står i brann like utenfor kysten av Tanzania. Sju pirater ble arrestert før fartøyene deres ble stukket i ild. Foto: REUTERS/Bundeswehr/PIZ Marine Djibouti/Handout Vis mer

- Jeg har en følelse av at det vil være en dyr løsning å bombe dem, sier Shortland til avisa Financial Times.

Over 1.000 mennesker ble tatt som gisler av somaliske pirater i 2010. De aller fleste settes fri etter en periode i fangenskap, og de samlede utbetalingene av løsepenger i fjor er anslått til 810 millioner kroner.

Selv om summen er høy, så er den atskillig lavere enn det totale tapet for skipsfartsnæringen, ifølge rapporten.

Den er utarbeidet delvis ved hjelp av satellittbilder som viser byggeaktivitet og strømforbruk om natten i Puntland gjennom flere år.

NTB

 Reddet:  USA sendte elitestyrker inn i Somalia for å redde disse gislene. Dansken Poul Hagen Thisted til venstre og amerikaneren Jessica Buhanan til høyre. Foto: (AP Photo/Danish Refugee Council)
Reddet: USA sendte elitestyrker inn i Somalia for å redde disse gislene. Dansken Poul Hagen Thisted til venstre og amerikaneren Jessica Buhanan til høyre. Foto: (AP Photo/Danish Refugee Council) Vis mer