SENKET AV INS TABAR:   Her senker den indiske marinen det de mener er et av piratenes moderskip. Eieren av båten sier nå i imidlertid at det er en fisktråler.
SENKET AV INS TABAR: Her senker den indiske marinen det de mener er et av piratenes moderskip. Eieren av båten sier nå i imidlertid at det er en fisktråler.Vis mer

Piratenes «moderskip» var en fisketråler

Eieren sier den indiske marinen angrep mens hans egen besetning kjempet mot pirater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Forrige uke senket den indiske marinen et skip de hevder var et somalisk piratskip, og trolig et såkalt «moderskip».
Piratskipet ble senket etter at det skal ha gått til angrep på krigsskipet INS Tabar.

Nå sier imidlertid Wicharn Sirichaiekawat i Sirichai Fisheries at det er han som eier det senkede skipet. Ifølge Sirichaiekawat er piratskipet egentlig en Thailandsk fisketråler.

- 14 sjømenn er fortsatt savnet. Én er funnet i live etter å ha drevet rundt i Adenbukta i seks dager og én er bekreftet død, etter at den indiske marinen angrep, sier han til CNN.

De var ifølge eieren på vei fra Oman til Jemen for å levere fiskeutstyr da piratene tok opp jakten på dem utenfor Afrikan Horn. 

Overlevde
Båteieren forteller at han fikk høre hva som hadde skjedd med skipet av et besetningsmedlem som overlevde angrepet og fløt rundt i sjøen i seks dager før han ble plukket opp og brakt i sikkerhet av et passerende skip.  Sjømannen er nå på et sykehus i Jemen, forteller han.

Sist gang eieren hadde kontakt med noen av besetningen var da skipet sendte et nødanrop 18. november og fortalte at de ble jaget av pirater i to speedbåter. Deretter ble kontakten med skipet brutt.

Indiske myndigheter insisterer på at de bare handlet i selvforsvar da piratene angrep INS Tabar.

Selvforsvar
- Vi skjøt i selvforsvar og for å gjengjelde ild som var løsnet mot vårt fartøy. Det var et piratskip i internasjonalt farvann og det oppførte seg aggressivt, sier kommandant Nirad Sinha, talsmann for marinen til CNN.

Ifølge den indiske marinen ble krigsskipet INS Tabar angrepet 18. november  av to somaliske piratbåter i Adenbukta.

En av båtene kom seg unna, mens den andre eksploderte og sank etter at INS Tabar åpnet ild mot båten.

- Dette fartøyet lignet beskrivelsen av det som skal være piratenes «moderskip», uttalte Nirad Sinha.

Han har foratalt at INS Tabar ba det angivelige «moderskipet» om å stanse, men at mannskapet svarte med trusler om å sprenge det indiske krigsskipet i lufta. Pirater bevæpnet med automatvåpen og granatkastere skal ha strømmet opp på dekk

INS TABAR:  Marineskipet INS Tabar mens det gir beskyttelse til et indisk skip i Adenbukta. Foto: EPA
INS TABAR: Marineskipet INS Tabar mens det gir beskyttelse til et indisk skip i Adenbukta. Foto: EPA Vis mer