Pirater kapret skip med 30 tanks i lasten

Somaliske sjørøvere gjorde storfangst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): De 21 ansatte på et ukrainsk skip ble i går ettermiddag overrasket av somaliske pirater utenfor kysten av Somalia, melder BBC.

Skipet skal ha vært lastet med rundt 30 tanks, av typen T-72, samt deler til andre typer militære kjøretøy. Det hevder en anonym kilde overfor det russiske nyhetsbyrået Interfax.

Også Andrew Mwunguru, leder av Kenyas avdeling av Seafareres Assistance Programme, bekrefter dette overfor BBC.

Til Sudan

Det Belize-registrerte lasteskipet Faina var på vei til Mombasa i Kenya, og tanksene skulle derfra kjøres videre til Sør-Sudan. Ifølge skipets kaptein ble de omringet av tre med væpnede personer, noe mer detaljer fra kapringen har ikke ukrainske myndigheter frigitt.

Det har vært flere tilfeller av angrep fra somaliske pirater den siste tiden, og mange av dem holdes nå skjult i Eyl i utbryterrepublikken Puntaland, nord i Somalia. Gårsdagens kapring var det enogsekstiende så langt i år, og totalt holdes nå 300 sjøfolk og 14 skip nå tilbake av pirater, i følge Noel Choong, leder av International Maritime Bureaus avdeling for pirat-rapportering.

Les flere saker om piratene i Somalia her.

På sammenbruddets rand

En rekke land har sendt marinefartøy på piratjakt til farvannet utenfor Somalia, men har ikke lykkes med å få slutt på piratenes herjing.

STORFANGST: Det er tanks av denne typen som skal ha vært ombord på det kaprede skipet. Foto: AP/SCANPIX
STORFANGST: Det er tanks av denne typen som skal ha vært ombord på det kaprede skipet. Foto: AP/SCANPIX Vis mer

Somalia har de siste årene vært preget av vold og uroligheter, og det er 17 år siden landet sist ble ledet av en samlende og effektiv regjering. Dette har ført til en kollaps av nasjonal lov og orden - både til lands og til sjøs. 

Piratene har ikke så langt vært koblet til noen av opprørerne som herjerer fastlandet.

Pirater kapret skip med 30 tanks i lasten