Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Pirater kjøper eksklusive tomflasker til flere tusen kroner

Det kinesiske markedet for statusvin er i eksplosiv vekst. I kjølvannet følger en enorm piratindustri.

AVSLØRER VINPIRATER: Tershina Shien hos Independent Wine Centre i Hong Kong avslører falsk vin i omløp. Langs vinduet ser man flere duftbokser med blant annet krydder, stein og røtter, som brukes for å gjennkjenne lukt og smak i vinen. Foto: Torgeir P. Krokfjord/Dagbladet
AVSLØRER VINPIRATER: Tershina Shien hos Independent Wine Centre i Hong Kong avslører falsk vin i omløp. Langs vinduet ser man flere duftbokser med blant annet krydder, stein og røtter, som brukes for å gjennkjenne lukt og smak i vinen. Foto: Torgeir P. Krokfjord/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HONG KONG (Dagbladet): Den kinesiske piratindustrien har omfavnet og kopiert de fleste vestlige statusvarer. Anerkjente merker blir produsert billig og påklistret falske merkevarenavn. Også vinindustrien er blitt ofre for piratenes kopivarer.

Kina er den største produsenten og konsumenten av piratvin, men kinesisk piratvin er også på vei inn på det europeiske markedet.

- Fastlands-Kina har det største problemet med piratvin. Folk kommer derfor ofte til Hong Kong for å kjøpe ekte vin, men dette vet også piratene. Mange blir derfor lurt også her, sier Tershina Shien ved Independent Wine Centre i Hong Kong.

Independent Wine Centre forsøker å lære kinesere om vin, og blir ofte brukt av tollvesen og politi for å sjekke om beslaglagte vinflasker er ekte vare.

18600 kroner for en tomflaske

Vinkopieringen foregår i hovedsak på to måter: Falske flasker med falske etiketter, som fylles med billig vin. Og originale, brukte flasker med annet innhold enn det etiketten viser.

- I Kina er det funnet fabrikker som trykker falske etiketter i tusentall, for deretter å fylle et billig blandingsprodukt på flaskene forteller Shien.

Denne formen for falskneri er imidlertid ofte lett å avsløre.

- Det store problemet for oss, er det store, svarte markedet for ekte flaksker. Her i Hong Kong kan en tomflaske av en virkelig eksklusiv vin, si en Chateau Lafite Rothschild 1990, gå for flere tusen kroner. Deretter blir flasken fyllt med vin som ikke stemmer med etiketten, sier Shien.

GIGANTOMSETNING: Auksjonshuset Sothebys omsatte for 14,3 millioner dollar på bare to vinauksjoner i Hong Kong i fjor - nesten dobbelt så mye som syv vinauskjoner i London omsatte for. I skyggen av kinesernes interesse for dyre dråper, vokser en enorm piratindustri. Bildet er tatt ved Hong Kong International Wine and Spirits Fair i november.  Foto: AFP / Mike Clarke
GIGANTOMSETNING: Auksjonshuset Sothebys omsatte for 14,3 millioner dollar på bare to vinauksjoner i Hong Kong i fjor - nesten dobbelt så mye som syv vinauskjoner i London omsatte for. I skyggen av kinesernes interesse for dyre dråper, vokser en enorm piratindustri. Bildet er tatt ved Hong Kong International Wine and Spirits Fair i november. Foto: AFP / Mike Clarke Vis mer

Nylig gikk en tom flaske Chateau Lafite Rotschild 1982 for 2400 euro (18 600 kroner).

- I mange restauranter og barer er det vanlig at tomflasker forsvinner. Man trenger ikke være godt organisert for å drive med dette. Risikoen er lav, og den potensielle gevinsten er høy, sier Shien.

Skam

Hun mener kineserne er spesielt sårbare for å bli lurt i vinmarkedet. Landet har en kort og begrenset vintradisjon, og en fersk middelklasse som er opptatt av statusvarer.

- Å kjøpe svært dyr europeisk vin, er noe man gjør for å vise seg frem. Ofte blir vinen gitt bort som en statusgave, gjerne i flere omganger. Når den først blir åpnet flere år senere er det ofte vanskelig å finne tilbake til kilden, sier Shien.

- Mistenker man så at vinen er falsk, skal det mye til for at man melder fra. Slikt er forbundet med mye skam, sier hun.

Hun mener at de aller fleste kinesere som kjøper falsk vin, drikker den med glede, uten å vite at de blir lurt. Mange vil også foretrekke piratvinen, mener hun.

- Den falske vinen er ofte søt og saftaktig. Kinesere liker det. Dyre viner har gjerne en mer krevende smak, med mye syre og garvestoffer. Vi har flere eksempler på folk som kommer til oss med ekte vin og mener det må være piratvare, fordi det smaker som det skal, sier Tershina Shien til Dagbladet.

Les mer om piratindustrien i Hong Kong i lørdagens papirutgave.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!