KAPRET: Den saudiarabiske tankeren MV Sirius Star ble kapret av sjørøvere 17. november. Nå krever de løsepenger. Foto: SCANPIX
KAPRET: Den saudiarabiske tankeren MV Sirius Star ble kapret av sjørøvere 17. november. Nå krever de løsepenger. Foto: SCANPIXVis mer

- Pirater krever 100 millioner for kapret skip

Holder saudiarabisk oljetanker i fangenskap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De somaliske piratene som holder en saudiarabisk oljetanker i fangenskap krever over 15 millioner dollar i løsepenger for skipet, ifølge en talsmann for islamistopprørerne i landet.

Beløpet tilsvarer i overkant av 100 millioner kroner og er langt mindre enn det opprinnelige kravet på 180 millioner kroner.

Verdt 700 millioner

- Mellommenn har fremsatt et krav på 15 millioner dollar. Det er det som gjelder nå, sier Abdirahim Isse Adow, talsmann for en av de islamistiske opprørsbevegelsene i Somalia.

Tankskipet Sirius Star har olje verdt om lag 700 millioner kroner om bord, i tillegg til en besetning på 25.

Islamistene befinner seg i nærheten av Haradheere der skipet holdes i fangenskap. De har tidligere uttalt at de vil bekjempe piratvirksomheten i området.

Gisler hjemme igjen

De siste månedene har det vært svært mange tilfeller av sjørøveri ved kysten utenfor Somalia. Sjørøverne tar gjerne mannskapet som gisler.

Etter to måneder som gisler hos somaliske pirater, ble fem indiske sjøfolk mandag møtt av familie og venner i Mumbai.

Det japanske skipet de fem arbeidet på, ble kapret av pirater utenfor kysten av Jemen 15. september. Sjømennene sa at de var lettet over endelig å være hjemme igjen etter to måneders fangenskap.

— Det eneste som holdt meg gående, var tanken på at jeg en dag ville være sammen med familien min igjen. Ord kan ikke beskrive gleden jeg føler nå, sier 20 år gamle Naved Borundkar, den yngste av sjømennene.

Piratene fikk angivelig 2,5 millioner dollar for å frigi skipet. 


(NTB)

LØSLATT: I dag tidlig kom flere av de løslatte indiske sjøfolkene hjem igjen. De var fanget i to måneder av somaliske pirater. Foto: REUTERS/SCANPIX
LØSLATT: I dag tidlig kom flere av de løslatte indiske sjøfolkene hjem igjen. De var fanget i to måneder av somaliske pirater. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer