Pirater røvet mat fra tsunamiofre

World Food Programme stanser nødhjelpen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Somaliske pirater bordet i slutten av juni et skip tilhørende World Food Programs og kidnappet FN-mannskapet på ti. Fartøyet MV Semlow var på vei til Somalia med to måneders forsyninger til 28 000 ofre for tsunamien 26. desember, og ble angrepet 300 kilometer nordøst for hovedstaden Mogadishu.

Mannskapet, som var fra Sri Lanka, Tanzania og Kenya, skal fremdeles være i fangenskap, men i god form.

Stanset hjelpen

FN-organisasjonen World Food Program (WFP) stanset i dag hjelpesendingene til landet etter kapringen. De vil revurdere saken etter at mannskapet, skipet og nødhjelpen er returnert, sier FN-tjenestemann Stephane Dujarric til nyhetsbyrået AP.

- Om det kommer en rask og god løsning, håper vi det ikke vil bli flere avbrytelser av WFPs arbeid i landet, ser Robert Hauser i WFP i en pressemelding i dag.

WFP har for tiden matlagre for om lag to uker i landet.

Flere skip angripes
S
jørøveri langs Somalias kyst er vanlig. Flere skip angripes hver måned. Piratene stjeler verdiene om bord og holder mannskapet som gisler for løsepenger. Det skal være første gang et av FNs skip blir kapret i Somalia.

WFP har kontaktet somaliske klanledere for å forhandle med sjørøverne.

OFFER FOR TSUNAMIEN: Ali Mohammed Ali fra Hafun i Nordøst-Somalia overlevde fire dager på sjøen men mistet broren da tsunamien kom. Foto: SCANPIX
OFFER FOR TSUNAMIEN: Ali Mohammed Ali fra Hafun i Nordøst-Somalia overlevde fire dager på sjøen men mistet broren da tsunamien kom. Foto: SCANPIX Vis mer

Syke etter tsunamien

Hafun i Somalia ble hardt rammet av tsunamien andre juledag. Nå er store deler av befolkningen blitt syke, og eksperter tror ifølge TV2 at årsaken kan være at radioaktive stoffer ble virvlet opp med flodbølgen. Vestlige land har i mange år dumpet farlig avfall utenfor kysten av Somalia.