Pirater slo til mot par på jordomseiling

Pensjonister ble piratenes foreløpig siste ofre.

PIRATER: Somaliske pirater kapret fredag en yacht med fire amerikanere ombord utenfor kysten av Oman. USA vurderer reaksjoner. Dette bildet er fra 2005. Foto: Norman J. Fisher/AP/Scanpix
PIRATER: Somaliske pirater kapret fredag en yacht med fire amerikanere ombord utenfor kysten av Oman. USA vurderer reaksjoner. Dette bildet er fra 2005. Foto: Norman J. Fisher/AP/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredag kapret somaliske pirater yachten S/V Quest i Det arabiske hav utenfor kysten av Oman. Ombord skal det ha vært fire amerikanere.

To av personene skal være pensjonistene Jean og Scott Adam fra California. De to har siden desember i 2004 reist verden rundt for å dele ut Bibelen.

De to andre personene skal ifølge nyhetsbyrået AP ikke være identifisert.

Jean og Scott Adam har rest rundt i yachten de siste sju årene. Ifølge parets hjemmeside har de i det siste reist fra Thailand til Sri Lanka og India.

Be for oss De var på vei til Oman da de ble tatt til fange. Neste land på listen skulle vært landet Djibouti som ligger nord for Somalia.

- Vi har INGEN anelse hva disse farvannene vil bringe, skriver paret på nettsiden.

Jean Adams eksmann, Bill Savage, skal ifølge ABC ha snakket med sin ekskone om faren bare noen dager før kapringen fant sted.

- De følte det slik at de hadde tatt nødvendige forholdsregler. Men det viktigste for dem var at de var i ferd med å fullføre en drøm. Når jeg spurte hva vi skulle gjøre hvis noe skulle skje svarte hun "be for oss, for vi er i ferd med å fullføre drømmen", sier Savage.

Vurderer reaksjoner Ifølge en militærtalsmann ville yachten nå den somaliske kysten søndag, noe som vil vanskeliggjøre en eventuell redningsaksjon.

KIDNAPPET: De to jordomseilende misjonærene Scott og Jean Adams er tatt til fange av somaliske pirater. To uidentifiserte personer skal også ha blitt fanget. Foto: Privat
KIDNAPPET: De to jordomseilende misjonærene Scott og Jean Adams er tatt til fange av somaliske pirater. To uidentifiserte personer skal også ha blitt fanget. Foto: Privat Vis mer

- Vi fortsetter å holde øye med hva som skjer. Alle relevante myndigheter er på saken og vi jobber med å få oversikt over situasjonen og alternativene vi har. Så vil vi vurdere hvordan vi skal svare på det som har skjedd, sier talsmann Matt Goshko ved den amerikanske ambassaden i Nairobi til AP.

Til tross for militære operasjoner for å beskytte skip i regionen har antallet piratangrep økt utenfor den Øst-Afrikanske kysten.

Uten å telle med det amerikanske parets yacht holder somaliske pirater 30 båter og over 660 gisler.

Løsepenger i millionklassen er drivkraften bak angrepene, og prisene for løslatelse av skip og deres passasjerer har økt kraftig.

Somaliske pirater er kjent for å torturere sine fanger og bruke dem som menneskelige skjold. Ifølge eksperter som ABC har snakket med er sjansen for at de kidnappede amerikanerne blir torturert liten, siden de da ikke vil motta noen løsepenger.

REISEPLANENE: Dette var parets planlagte reise. Foto: Privat
REISEPLANENE: Dette var parets planlagte reise. Foto: Privat Vis mer