Pirater sprer død på havene

Moderne sjørøveri satte nye rekorder i fjor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

471 lastebåter, tankfartøyer og lystbåter ble angrepet, dobbelt så mange som året før og mye blodigere: 72 sjøfolk ble slått i hjel av sjørøverne og 129 skadet. Økningen i antall dødsofre er dramatisk. I 1999 ble det ikke rapportert om døde etter piratoverfallene. Utviklingen vekker dyp bekymring i Den internasjonale maritime organisasjon (IMO), som på sitt årlige møte i Malaysia ber kyststater verden over om opptrapping i jakten på de moderne sjørøverne.

Også norske skip er utsatt. I fjor ble det rapportert om fire angrep på norskregistrerte fartøy. I år har de norske skipene «Star Eight» og «Maria» blitt angrepet.

Fram til juni i år har 94 skip blitt angrepet av pirater. 17 sjøfolk er døde og 74 skadd, viser den foreløpige oversikten fra IMO.

Jakter penger

For bare 20 år siden trodde man sjørøveri var noe som hørte fortida til, da skjeggete, sverdsvingende pirater seilte under svarte flagg med hodeskalle og korslagte knokler.

Nå er piratene tilbake for fullt, utstyrt med entrehaker, mobiltelefoner og satellittnavigering og bevæpnet med alt fra lange kniver til automatvåpen og sprengstoff.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer