Pirater ville kapre krigsskip

Fikk seg en overraskelse. 11 pågrepet.

LURT: Franske soldater pågrep i dag 11 pirater utenfor kysten av Somalia. På grunn av motsol trodde kaprerne at de hadde et "vanlig" skip i sikte. Det viste seg å være den franske fregatten "Nivose". Foto: AFP/SCANPIX
LURT: Franske soldater pågrep i dag 11 pirater utenfor kysten av Somalia. På grunn av motsol trodde kaprerne at de hadde et "vanlig" skip i sikte. Det viste seg å være den franske fregatten "Nivose". Foto: AFP/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||(Dagbladet): 11 tungt væpna pirater ble pågrepet under en millitæraksjon ved kysten av Somalia i dag, etter at et fransk krigsskip «kamuflerte» seg for å pirre kaprernes røverlyst.

Den franske overvåkningsfregatten «Nivose», et skip i Floréal-klassen, la seg i siluett mot solen, slik at piratene skulle tro at det var et vanlig handelsskip som lå i horisonten, skriver AFP som har en reporter om bord.

Tok dem forfra
Med et større «moderskip» som base la ti av piratene - væpna med automatvåpen, raketter og granatkastere - ut i to angrepsfartøy med kurs mot krigsskipet.

- De raser rett mot oss. La oss gå inn i sola, og så snu for å ta dem forfra, sa kapteinløytnant Jean-Marc Le Quilliec, ifølge AFP.

Da da nærmet seg krigsskipet ble lettbåter med kommandosoldater satt på vannet. Et helikopter avfyrte to varselskudd for å stanse en av kaprerbåtene som forsøkte å flykte.

Ti pirater ble pågrepet i de små angrepsbåtene. I moderskipet fant spesialstyrkene én enslig, intedanende pirat og et lager poteter.

GIKK IKKE SOM FORVENTA: Piratene, som blir beskrevet som svært unge, sitter på dekk i påvente av ransaking. En rekke våpen, inkludert granatkastere og raketter, ble beslaglagt. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO / PIERRE VERDY
GIKK IKKE SOM FORVENTA: Piratene, som blir beskrevet som svært unge, sitter på dekk i påvente av ransaking. En rekke våpen, inkludert granatkastere og raketter, ble beslaglagt. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO / PIERRE VERDY Vis mer

- Han trodde åpenbart at piratene hadde kapret oss, sier Le Quilliec.

270 gisler
Piratene ble pågrepet om lag 900 kilometer fra kysten av Somalia. Alle 11 var somaliske, melder AP.

Den franske fregatten «Nivose» er i farvannet som del av en EU-operasjon for å bekjempe piratproblemet i Aden-bukta. Talsperson Cristophe Prazuck sier dagens aksjon er den tredje på få uker, med totalt 24 pågrepne pirater som resultat.

For øyeblikket holder somaliske pirater trolig 270 sjømenn fordelt på 16 skip som gisler. 11 av dem skal ha blitt kapret bare i april, melder AFP.

Det norskeide skipet «Bow Asir» ble frigitt 10. april, etter at piratene ble enige med Salhus Shipping om å motta 16,2 millioner norske kroner i løsepenger, meldte Reuters.

På fredag forhindret marinejegere fra Portugal et piratangrep mot en norsk oljetanker i samme farvann.

VILLE STIKKE: Spesialsoldater ble satt på vannet da kaprerne nærmet seg. Et helikopter avfyrte varselskudd for å forhindre flukt. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO / PIERRE VERDY
VILLE STIKKE: Spesialsoldater ble satt på vannet da kaprerne nærmet seg. Et helikopter avfyrte varselskudd for å forhindre flukt. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO / PIERRE VERDY Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer