KAPRET? Artic Sea, lastet med tømmer, forsvant for to uker siden etter at det forlot havn i Finland. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO / SOVFRACHT
KAPRET? Artic Sea, lastet med tømmer, forsvant for to uker siden etter at det forlot havn i Finland. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO / SOVFRACHT Vis mer

Piratfrykt i Skandinaviske farvann

Russisk skip kapret utenfor svenskekysten, forsvant på mystisk vis ved Den engelske kanal.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Russlands president Dmitrij Medvedev har mobilisert marinen, og gitt krigsskip og atomubåter ordre om å ta i bruk «alle nødvendige midler» for å finne og befri det savnede lasteskipet Arctic Sea i Atlanterhavet, melder Times Online.

Det 321 fot lange Malta-registrerte lasteskipet med 15 russere om bord forsvant for to uker siden. Hendelsen har sparket igang piratfrykt i skandinaviske og britiske farvann.

- Aldri hørt om liknende
Mysteriet begynte ved Öland utenfor Sverige 24. juli. 10 væpna menn, som ankom i en lettbåt merket «polis», bordet skipet og hevdet de var på jakt etter narkotika. Mannskapet ble bundet, kneblet og mishandlet av de falske tjenestemennene.

Svensk politi skal ha hatt i telefonkontakt med skipet 31. juli. Mannskapet hevdet da at angriperne hadde forlatt skipet etter tolv timer. CNN melder at fartøyet hadde foretatt ekstreme «manøvrer» i dette tidsrommet.

- Vi ble veldig overrasket da vi hørte om dette. Jeg har aldri hørt om noe liknende i svensk farvann, sier etterforsker Ingemar Isaksson til AP

I Atlanteren?
Skipet fortsetter deretter sin ferd fra Finland til Algerie med tømmer. 28. juli - fire dager senere - så ankommer i de Doverstredet og kontakter britiske sjøfartsmyndigheter. Kommunikasjonen beskrives som rutinemessig.

30. juli forsvant skipet fra radar.

Russiske medier hevder det ble sett 30. juli ved Biscayabukten av portugisiske observasjonsfly, noe en talsmann for den portugisiske marinen benekter.

Skipet kom ikke til Bejaia i Algerie 4. august, som planlagt. Nå hersker det full forvirring om hva som har skjedd.

- Det ser ut til at skipet ikke har nådd Gibraltar, noe som indikerer at skipet er på vei ut i Atlanterhavet, sier en maltesisk tjenestemann til Sky News.

Noen spekulerer i at skipet ble tvunget til å plukke opp ulovlig last, som våpen, på grunn av at de brukte hele fire dager på turen til Doverstredet utenfor England, skriver Times Online.

Pistol mot hodet?
Mark Clark i den britiske kystvakten, som hadde den siste bekreftede kontakten med skipet, sier de er «ekstremt nysgjerrige» på hva som har skjedd.

- Det er bisart. Jeg har aldri hørt om en kystvakt som har opplevd liknende, sier Clark til AP.

- Det virket ikke som om noe uvanlig hadde skjedd om bord da de sist tok kontakt. Men mannen i besetningen som snakket i radioen kan ha hatt en kaprerpistol rettet mot hodet, sier Clark til BBC.

Mange er imidlertid forsiktige med å skylde på pirater. Dersom skipet ble kapret i europeisk farvann vil det være unik og dramatisk hendelse. Langt de fleste skipskapringer finner sted utenfor kysten av Asia og Afrika - særlig Somalia.

- Hvis dette er en kriminell handling så følger forbryterne en ny forretningsmodell, sa Gibbon-Brooks til den britiske fjernsynskanalen Sky News onsdag ifølge NTB. Andre mener pirater kan ha kapret skipet for å teste sikkerhetsnivået i europeiske farvann.

- Generalprøve
John Dalby i MRM, et selskap som leverer sikkerhetstjenester til sjøs, er blant dem som tror på denne forklaringen, melder NTB.

- Dette er en ren generalprøve; et forsøk på å finne ut hva man kan slippe unna med  - slik at de kan sjekke myndighetenes reaksjoner, sa Dalby til nyhetsbyrået Reuters.

Men Jeremy Harrison i den britiske skipsfartens bransjeorganisasjon UK Chamber of Shipping er skeptisk.

- Slikt snakk er hemningsløs spekulasjon, og det er vanskelig å forstå hvorfor noen skulle kapre et middelsstort skip som av alle ting var lastet med treverk, sa han.

- Tok saken i egne hender
Verdien på tømmerlasten, levert av det finske selskapet Rets Timber, blir anslått til å være rundt åtte millioner kroner.

- Jeg mistenker at det er en forretningsmessig uoverensstemmelse mellom skipets eier og en tredjepart. De har bestemt seg for å ta saken i egne hender, sier Nick Davis, sjef for Merchant Maritime Warfare Center, til BBC.

<strong>BLE ANGREPET:</strong>  10 menn bordet Arctic Sea utenfor Sverige og utga seg for å være svensk politi på jakt etter narkotika. De mishandlet det russiske mannskapet, og forlot angivelig skipet 12 timer senere. Kart: Google Maps.
BLE ANGREPET: 10 menn bordet Arctic Sea utenfor Sverige og utga seg for å være svensk politi på jakt etter narkotika. De mishandlet det russiske mannskapet, og forlot angivelig skipet 12 timer senere. Kart: Google Maps. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer