Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Piratkopiering eksploderer på nettet

Antall piratkopieringssider på nettet har økt med 200 prosent så langt i år. Plateselskapene innrømmer at slaget kan være tapt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er plateselskapenes forening i USA (RIAA) som har kommet fram til den dramatiske økningen av piratsider. Sidene tilbyr alt fra musikk til digitale produkter, og kopieringen har en verdi på over 2,8 milliarder kroner, skriver det danske nyhetsbyrået Ritzau

I New York har politiet satt inn støtet mot ulovlig kopiering. Så langt i år har 416 mennesker blitt arrestert og over 400 000 CDer beslaglagt.

RIAA representerer flere store plateselskap. Organisasjonen har den siste tida gått hardt ut mot nettsteder som tilbyr nedlasting av musikk fra nettet. Sidene Napster og MP3.com har gått flere runder om opphavsrettigheter i det amerikanske rettssystemet. Nå vurderer MP3.com å opprette sider på fransk, tysk og spansk, mens de utkjemper de juridiske slag hjemme i statene.

Men mange eksperter mener at RIAA og musikkbransjen kjemper forgjeves. I en rapport fra Forrester Research heter det:

Plateselskaper prøver nå å kontrollere og beskytte distribusjon av musikk. Dette er nytteløst. Innhold (musikk) kan ikke kontrolleres og kan ikke hindres i å bli spredd.

RIAAs egne eksperter er langt på vei enige. De må se seg slått av det tekniske fremskritt.

- Verken digital sikkerhet eller rettssaker vil stoppe tyveri på nettet. De tradisjonelle plateselskapene må slå Napster på Napsters egen hjemmebane. Plateselskapene må utvikle produkter som forbrukerne vil ha, sier Frank Creighton, piratkopiansvarlig hos RIAA, ifølge Ritzau.

<B>GLOBALT: Styreformann i MP3.com, Michael Robertson, satser globalt.