Piratmor til Obama: - Slipp sønnen min fri

Arrestert sjørøver er bare 16 år gammel.

OVERMANNET: Tre av kaprerne ble skutt og drept av skarpskyttere, etter at de holdt kapteinen fra Maersk Alabama fanget om bord denne livbåten. En fjerde pirat ble arrestert av amerikanske styrket. Hans mor hevder nå at han bare er 16 år og må settes fri. Foto: Scanpix/AFP PHOTO/US NAVY/Jon Rasmussen/HO
OVERMANNET: Tre av kaprerne ble skutt og drept av skarpskyttere, etter at de holdt kapteinen fra Maersk Alabama fanget om bord denne livbåten. En fjerde pirat ble arrestert av amerikanske styrket. Hans mor hevder nå at han bare er 16 år og må settes fri. Foto: Scanpix/AFP PHOTO/US NAVY/Jon Rasmussen/HOVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Moren til en somalisk pirat som holdes fanget av USA, sier den unge sjørøveren bare er 16 år gammel. Hun ber president Barack Obama sørge for at han settes fri.

- Jeg ber president Obama om å benåde tenåringen min. Jeg ber ham om å løslate sønnen min, eller i det minst la meg få se ham og være sammen med ham under rettssaken, sier Adar Abdirahman Hassan.

Piraten som nå er i amerikansk varetekt, deltok i det mislykkede forsøket på å kapre skipet Maersk Alabama utenfor kysten av Somalia tidligere denne måneden. Han var også med på å holde skipets kaptein som gissel i en livbåt i fem dager.

Risikerer livstidsdom

USAs forsvarsminister Robert Gates har tidligere sagt at alle kaprerne som var med på aksjonen, var mellom 17 og 19 år gamle. Men Adar Abdirahman Hassan hevder at sønnen bare var 16 år da han ble tatt til fange.

Hvis det stemmer, vil det bli vanskeligere for amerikanske myndigheter å få ham stilt for retten i USA. Så langt er det ikke tatt ut noen siktelse mot gutten som ifølge moren heter Abdi Wali Abdulqadir Muse. Men han risikerer livsvarig fengsel dersom han straffeforfølges i USA.

- Lurt av gangstere

Moren hans avviser at fattigdom var grunnen til at Muse ble med en gruppe sjørøvere, og sier i stedet at han ble lurt av gangstere med mye penger.

- Jeg ble glad da jeg hørte at sønnen min var i hendene på amerikanerne, fordi jeg vet at Amerika har stor respekt for menneskerettighetene, sier hun til nyhetsbyrået AP.

Den somaliske familien bor i byen Galkayo, 75 mil nord for hovedstaden Mogadishu. En lokal klanleder bekrefter at Adar Abdirahman Hassan er moren til den pågrepne piraten.

De tre andre unge sjørøverne som deltok i forsøket på å kapre Maersk Alabama, ble skutt og drept av skarpskyttere fra den amerikanske elitestyrken Navy SEAL.


(NTB)