Piratpartiet bruker Opera i opprøret i Tunisia

Piratpartiet i Tunisia har kastet seg inn i opprøret mot president Zine el-Abidine Ben Ali, og bruker den norske nettleseren Opera for å omgå sensuren.

BEGRAVER SINE DØDE: Minst 20 mennesker er døde etter demonstrasjoner mot den tunisiske regjeringen, sier representanter for Piratpartiet. Her en begravelse i byen Tala. Foto: EPA
BEGRAVER SINE DØDE: Minst 20 mennesker er døde etter demonstrasjoner mot den tunisiske regjeringen, sier representanter for Piratpartiet. Her en begravelse i byen Tala. Foto: EPA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Minst fjorten mennesker har mistet livet i opptøyene i Tunisia de siste ukene. Opposisjonelle setter tallet til minst tjue. Myndighetene vil ikke ha for mye omtale av dette, fordi kunnskap er makt når den blir spredt.

Deler av kampen i Tunisia foregår derfor på internettet og i sosiale medier. De opposisjonelle sprer nyheter og kaller sammen til demonstrasjoner på denne måten. Og midt i dette står Piratpartiet i Tunisia, som kjemper for frihet fra sensur på internettet.

Tre av lederne deres, Slim Amamou, Azyz Amami et Slah Eddine Kchouk, ble arrestert før helga.

- To av dem ble løslatt søndag ettermiddag. Men vi er ennå uten nyheter om Azyz. En annen blogger og en rapper ble løslatt samtidig, sier «Sofiene», et medlem av Piratpartiet, som bruker kallenavn av sikkerhetsgrunner, til den franske avisa Le Monde.

Omgår sensuren Piratpartiet kjemper mot sensuren. Mange av dem sprer artiklene gjennom Facebook, som er vanskelig å filtrere for sensuren, de sprer artikler gjennom e-post og de bruker små USB minnebrikker.

På den måter har de fått spredd video-opptak av hendelsene i den lille byen Sidi Bouzid, midt i landet. Der helte den arbeidsledige, 26 år gamle Mohamed Bouazizi bensin over seg og tente på 17. desember.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer