Piratpartiet bruker Opera i opprøret i Tunisia

Piratpartiet i Tunisia har kastet seg inn i opprøret mot president Zine el-Abidine Ben Ali, og bruker den norske nettleseren Opera for å omgå sensuren.

BEGRAVER SINE DØDE: Minst 20 mennesker er døde etter demonstrasjoner mot den tunisiske regjeringen, sier representanter for Piratpartiet. Her en begravelse i byen Tala. Foto: EPA
BEGRAVER SINE DØDE: Minst 20 mennesker er døde etter demonstrasjoner mot den tunisiske regjeringen, sier representanter for Piratpartiet. Her en begravelse i byen Tala. Foto: EPAVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Minst fjorten mennesker har mistet livet i opptøyene i Tunisia de siste ukene. Opposisjonelle setter tallet til minst tjue. Myndighetene vil ikke ha for mye omtale av dette, fordi kunnskap er makt når den blir spredt.

Deler av kampen i Tunisia foregår derfor på internettet og i sosiale medier. De opposisjonelle sprer nyheter og kaller sammen til demonstrasjoner på denne måten. Og midt i dette står Piratpartiet i Tunisia, som kjemper for frihet fra sensur på internettet.

Tre av lederne deres, Slim Amamou, Azyz Amami et Slah Eddine Kchouk, ble arrestert før helga.

- To av dem ble løslatt søndag ettermiddag. Men vi er ennå uten nyheter om Azyz. En annen blogger og en rapper ble løslatt samtidig, sier «Sofiene», et medlem av Piratpartiet, som bruker kallenavn av sikkerhetsgrunner, til den franske avisa Le Monde.

Omgår sensuren Piratpartiet kjemper mot sensuren. Mange av dem sprer artiklene gjennom Facebook, som er vanskelig å filtrere for sensuren, de sprer artikler gjennom e-post og de bruker små USB minnebrikker.

PROTESTERER: Piratpartiet protesterte mot sensuren i Tunisia. Det endte med minst 20 drept og enda flere skadd. Foto: EPA
PROTESTERER: Piratpartiet protesterte mot sensuren i Tunisia. Det endte med minst 20 drept og enda flere skadd. Foto: EPA Vis mer

På den måter har de fått spredd video-opptak av hendelsene i den lille byen Sidi Bouzid, midt i landet. Der helte den arbeidsledige, 26 år gamle Mohamed Bouazizi bensin over seg og tente på 17. desember.

Han døde seinere. Dette har utløst opptøyer mot arbeidsledighet og dyrtid på mange kanter av landet.

Bruker Opera og Tor De bruker den norske nettleseren Opera, som på grunn av å bruke mellomlager, har hjulpet dem til å omgå sensuren, forteller «Sofiene».

De har også brukt et program Tor, som oppretter et slags eget nettverk inne i internettet av brukere som har installert Tor. Dette programmet går nå fra hånd til hånd på CD-plate ved universitetene og høyskolene.

- Jeg tror sensuren vil forsterkes framover, men mot-sensuren er i dag sterk. Tunisierne er stadig bedre informert, og etterspørselen etter nyheter er sterk. Sensuren virker bare dersom folk utøver sjølsensur og er redde eller ikke bryr seg om hva som skjer. I dag er paradigmet endret.

Logoen til Piratpartiet i Tunisia. De har tatt opp kampen mot sensuren under det pågående opprøret.
Logoen til Piratpartiet i Tunisia. De har tatt opp kampen mot sensuren under det pågående opprøret. Vis mer

- Arbeidsledighet er den fremste grunnen til demonstrasjonene, men det tunisiske folket kjenner behovet for å frigjøre seg, å bli opplyst og framfor alt få bestemme framtida si. Det eneste som holder dem tilbake er frykten. Men når man får se alle symbolene på mot disse siste dagene, folk som tenner på seg, folk som blir drept av kuler, og når man blir klar over å stå med ryggen mot veggen, da forsvinner frykten. Folk demonstrarer, de våger endelig å snakke sammen, og dét kan ingen sensur stanse, sier «Sofiene».

NORSK NETTLESER: Operas nettleser brukes i kampen for å omgå den tunisiske sensuren. Foto: Opera
NORSK NETTLESER: Operas nettleser brukes i kampen for å omgå den tunisiske sensuren. Foto: Opera Vis mer