VALG: Birgitta Jónsdottir, lederen av Piratpartiet på Island, sier hun er fornøyd med valgresultatet, til tross for at det gikk dårligere enn forventet. Foto: AP / NTB Scanpix
VALG: Birgitta Jónsdottir, lederen av Piratpartiet på Island, sier hun er fornøyd med valgresultatet, til tross for at det gikk dårligere enn forventet. Foto: AP / NTB ScanpixVis mer

Valget på Island

Piratpartiet gjorde et dårligere valg enn forventet. Men partiet øyner fortsatt håp om regjeringsmakt

Krevende koalisjonsforhandlinger i vente på Island.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lørdag gikk islendingene til urnene for å stemme fram en ny regjering. Valgresultatet viser at Piratpartiet, som var store på meningsmålingene, fikk færre stemmer enn forventet.

I går gikk også statsminister Sigurdur Ingi Jóhannsson av.

Likevel er ikke håpet til piratene ute. Nå er det ventet krevende koalisjonsforhandlinger.

- Det er i regjering man har gjennomslagskraft, og derfor er nok partiet interessert i å danne en stor koalisjon, sier Tale Haukbjørk Østrådal, leder for Piratpartiet i Norge.

- Lei av partiene

Hun har vært på Island de siste dagene for å følge med på valget, og tror islendingene ønsket politisk forandring, og at det var derfor piratene fikk mange stemmer.

- De velgerne jeg snakket her på Island med forteller at de stort sett er lei av de etablerte partiene og den etablerte politikken. De fortalte meg at det var naturlig å stemme på noen som ønsker endring. Mange velgere sier også at de føler de blir tatt seriøs av piratene, sier Haukbjørk Østrådal.

Piratpartiet i Norge ble stiftet i 2012, og stilte for første gang i stortingsvalget i 2013, hvor kampen mot Datalagringsdirektivet var et av deres kampsaker. Partiets grunnprinsipper er «full åpenhet i statsforvaltningen, personvern på internett, samt mer og bedre bruk av IT og teknologi for å få til et best mulig demokrati».

Piratbevegelsen er aller størst i Tyskland.

Lederen for piratene i Norge sier at det er inspirerende å se på det islandske valget.

- Det er artig at de gjør det så bra, og det viser at partiet har ideer som får fotfeste, selv om bevegelsen er liten, sier Tale Haukbjørk Østrådal.

Tredoblet stemmene

Gårsdagens valg på Island var likevel et godt valg for det fire år gamle Piratpartiet. Partilederen, Birgitta Jónsdottir, er fornøyd over at de tredoblet stemmene fra sist valg.

- Vi er veldig fornøyd. Uansett hva som skjer, har vi skapt en bølge av endring i det islandske samfunnet. Resultatene er kjempebra, sier Jónsdottir til nyhetsbyrået AFP.

Piratpartiet sikret seg 10 av 63 seter i Alltinget. Selvstendighetspartiet (Islands svar på Høyre) var det partiet som gjorde det best og fikk 29 prosent av stemmene, og kunne sikre seg 21 seter.

Regjeringspartiet tapte mange stemmer

Sistnevnte parti og Fremskrittspartiet (Islands svar på Senterpartiet), har tilsammen 29 seter i Alltinget, men ikke nok til å danne regjering.

DEMONSTRERTE: Tusenvis av islendinger møtte opp for å demonstrere utenfor alltinget i Reykjavik og be statsministeren trekke seg etter "Panama Papers"-avsløringene. Video: NTB Scanpix Vis mer

Fremskrittspartiet, som måtte trekke seg fra regjeringen tidligere i år på grunn av Panama papers-avsløringene, tapte mer enn halvparten av sine parlamentsmedlemmer.

Spørsmålet om hvem som kommer til å sitte ved makta er temmelig uklar.

Eva Heida Onnudottir, statsviter ved Universitetet på Island, sier at selv om valget ikke førte med seg et valgskred for Piratpartiet, så sørget det for framveksten av nye partier og en nedgang i støtten til de tradisjonelle partiene.

– Det ble kanskje ikke så store endringer som mange håpet på, men politikken på Island har definitivt endret seg, sier Onnudottir til NTB.

Femparti-regjering

På forhånd meldte piratene at de ønsket et regjeringssamarbeid med to partier på venstresiden og ett sentrumsparti. Det ser mørkt ut, for firepartikoalisjonen mangler fem plasser i Alltinget til å få rent flertall, skriver nyhetsbyrået

Piratpartiet på Sagaøya vil gjøre alt for å komme i regjering. The Guardian skriver at partiet ønsker å danne en femparti-regjering med det liberale partiet De venstregrønne.

Vil ikke bli statsminister

Det er forventet at president Gudni Johannesson nå vil be sittende finansminister Bjarni Benediktsson fra Selvstendighetspartiet om å forsøke å danne ny regjering, skriver NTB.

Når en regjering vil stå klar er ikke kjent.

Når en regjering er klar vil også statsrådspostene bli delt ut, men en statsministerrolle er i hvert fall lederen av Piratpartiet klar for å ikke ha.

På forhånd sa Birgitta Jónsdóttir at hun ikke var egnet som statsminister.

- Jeg håper det finnes bedre kandidater enn meg, sa Jónsdóttir, som er poet, dataprogrammerer og tidligere WikiLeaks-aktivist, til Aftenposten tidligere i år.

Selv om piratene gjorde et historisk bra valg, var det er historisk lavt frammøtte på 79,2 prosent, skriver NTB.