UVISS SKJEBNE: Andrea Phillips kan bare sitte passivt og se hvordan mannen Richard har havnet i piratenes klær. Foto: AP Photo/Toby Talbot/Scanpix
UVISS SKJEBNE: Andrea Phillips kan bare sitte passivt og se hvordan mannen Richard har havnet i piratenes klær. Foto: AP Photo/Toby Talbot/ScanpixVis mer

Piratskip bommet da de skulle finne den amerikanske kapteinen

Begge parter prøver å hente forsterkninger i jakten på amerikansk kaptein.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Piratene som har kidnappet kaptein Richard Phillips har tilkalt forsterkninger.

Flere såkalte «moderskip», større fartøyer med store mengder pirater og gisler ombord, er på vei til området hvor livbåten med kapteinen ombord sist ble sett.

Men livbåten er tydeligvis ikke så enkel å finne.

Det tyske «Hansa Stavanger», som ble angrepet mellom Kenya og Seychellene for en uke siden og som har 24 gisler om bord, har ifølge nyhetsbyrået Reuters snudd og vendt tilbake til kysten av Somalia.

— Vi har kommet tilbake til kysten av Haradhere, vi klarte ikke å lokalisere livbåten, sier en av piratene på det tyske skipet til Reuters.

Piratene hadde tenkt å bruke skipet som skjold for piratene og det amerikanske gisselet i livbåten.

Kjempet tilbake
Kapteinen ble kidnappet da pirater angrep «Maersk Alabama». Mannskapet ga seg ikke uten kamp, og tok en av piratene som gissel. En avtale ble laget om utveksling av partenes respektive gisler, men piratene brøt sin del av avtalen.

TRANGT: I en slik livbåt sitter kaptein Richard Phillips sammen med piratene. Foto: AP Photo/Stephan Savoia/Scanpix
TRANGT: I en slik livbåt sitter kaptein Richard Phillips sammen med piratene. Foto: AP Photo/Stephan Savoia/Scanpix Vis mer

Piratskipet hadde sunket, og piratene tok med kaptein Phillips i en livbåt.

Les også: Slik arbeider de moderne piratene

Phillips har prøvd å rømme, men ble fanget raskt opp igjen. Skudd ble avfyrt fra piratenes side under opptrinnet, men det foreligger ikke informasjon om skader.

Piratene skal være unge og ha inntatt svært lite mat siden kidnappingen, men forsvarseksperter CNN har snakket med advarer mot at de desperate mennene slett ikke er lette motstandere.

«USS Bainbridge» har vært framme i området siden torsdag.

Nå har også fregatten «USS Halyburton» ankommet, med «USS Boxer» på vei.

MED I JAKTEN: USS Bainbridge får snart selskap av flere amerikanske krigsskip. Foto: AP Photo/U.S. Navy/Paul Farley/Scanpix
MED I JAKTEN: USS Bainbridge får snart selskap av flere amerikanske krigsskip. Foto: AP Photo/U.S. Navy/Paul Farley/Scanpix Vis mer

Amerikanerne har dermed muligheter til å også bruke luftveien for å komme overraskende på piratene.

Franske kommandostyrker drepte to pirater - men måtte også se gisselet Florent (27) bli skutt av pirater - under en dramatisk redningsaksjon igår.

Godtar ikke løsepenger
FBI er satt inn som forhandlere i saken. Men forsvarskilder CNN har vært i kontakt med opplyser at de amerikanske myndighetene ikke godtar noe krav om løsepenger.

På den annen side skal dette kravet, som ellers er vanlig praksis for piratene, være lagt på is foreløpig. Den kraftige, vestlige mobiliseringen i området skal ifølge Reuters ha gjort at piratene foreløpig bare krever å få legge uforstyrret til kai.

På fastlandet er det langt vanskeligere å få has på de lokalkjente mennene, og kaptein Phillips kan tas med til et trygt skjulested.

ANGREPET: Maersk Alabama. Foto: REUTERS/Maersk Line Ltd/Scanpix
ANGREPET: Maersk Alabama. Foto: REUTERS/Maersk Line Ltd/Scanpix Vis mer