STÅR FRAM: Vitnet Lennart Gräntz mener han så Christer Pettersson lent over en person på stedet hvor Sveriges statsminister Olof Palme ble drept i 1986. Etterforskningen etter Palmemordet er Sveriges mest omfattende og dyreste noensinne, og pågår fortsatt. Foto: Lasse Svensson / KVP / SCANPIX
STÅR FRAM: Vitnet Lennart Gräntz mener han så Christer Pettersson lent over en person på stedet hvor Sveriges statsminister Olof Palme ble drept i 1986. Etterforskningen etter Palmemordet er Sveriges mest omfattende og dyreste noensinne, og pågår fortsatt. Foto: Lasse Svensson / KVP / SCANPIXVis mer

Pirattaxisjåfør skråsikker på hvem som drepte Palme

Mente han så frikjente Christer Pettersson bøyd over den døde statsministeren. Det har han aldri forklart i retten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 27 år etter at Sveriges statsminister Olof Palme ble drept på gata etter kinobesøk i Stockholm 28. februar 1986, forblir det høyst gåtefulle drapet uoppklart.

Tidligere denne måneden offentliggjorde den spesialopprettede Palme-gruppen at de hadde fått kontakt med nye vitner fra området hvor drapet skjedde.

- Kjente igjen umiddelbart Ifølge avisa Expressen er pirattaxi-sjåføren og den tidligere kriminelle rusmisbrukeren Lennart Gräntz (69) en av flere nye vitner - som aldri har vitnet i retten.

Han sier til avisa at han er 100 prosent sikker på at yrkeskriminelle Christer Petterson er den skyldige. Petterson ble siktet for drapet i 1989, dømt i tingretten og deretter frifunnet i lagmannsretten.

- Jeg kjente han igjen umiddelbart. Han var stor og bredd og lett å gjenkjenne, sier Gräntz, som forteller at han flere ganger - i løpet av flere år tidligere - har møtt Petterson - fordi de vanket i samme kriminelle miljø.

- Hørte et smell Samme natt som den omstridte svenske statsministeren Palme ble drept, kjørte Gräntz pirattaxi i Stockholm sentrum.

Han hevder at han så Christer Pettersson flere ganger i sentrum, og også ved Grand Cinema, kinosalen hvor Palme hadde sett en film med sin kone før han døde.

DRAPSVÅPEN: Olof Palme ble trolig skutt med en revolver av typen Smith & Wesson Model 28. Foto: Lasse Hedberg, Pressens Bild
DRAPSVÅPEN: Olof Palme ble trolig skutt med en revolver av typen Smith & Wesson Model 28. Foto: Lasse Hedberg, Pressens Bild Vis mer

- Da jeg kjørte forbi hørte jeg et smell fra en pistol. Jeg vende meg mot lyden og så Pettersson lene seg over en kropp på bakken.

- Er du sikker på at det var Christer Pettersson?, spør Expressens journalist.

- Ja, jeg er bombesikker. Det var han jeg så, det finnes ingen andre. Jeg er så sikker som jeg kan bli.

Sa ingenting Ifølge Gräntz sa han verken noe til politiet eller sin kone om hendelsen. Ikke før noen år seinere, da han satt i fengsel, fortalte han politibetjent Stig Algotsson om opplevelsen.

- Stig oppfordret meg flere ganger til å ta kontakt med Palmegruppen, og til slutt gjorde jeg dette. Jeg skrev et anonymt brev der jeg forklarte hva jeg hadde sett.

PEKTE UT CHRISTER PETTERSSON: Lisbet Palme pekte ut Christer Pettersson som drapssmannen i en vitnekonfrontasjon.. Foto: ARNE V. HOEM / DAGBLADET
PEKTE UT CHRISTER PETTERSSON: Lisbet Palme pekte ut Christer Pettersson som drapssmannen i en vitnekonfrontasjon.. Foto: ARNE V. HOEM / DAGBLADET Vis mer

Ifølge etterforsker Kerstin Skarp var hun i kontakt med pirattaxisjåføren i 1997. Dette var tolv år etter at Pettersson først ble siktet i saken.

Hun ønsker ikke å kommentere hva hun da trodde, og nå tror, om Gräntz`s opplysninger fordi Petterson er erklært uskyldig av retten.

Anke forkastet I desember 1997 ønsket så påtalemyndigheten å anke Petterssons frifinnelse i lagmannsretten til Høyesterett. Da ble Gräntz`s opplysninger beskrevet som «sensasjonelle» av aktor.

Men anken ble forkastet og i 2004 døde Christer Pettersson som er frikjent mann.

- Så aldri hvem det var Ifølge Expressen mener et annet vitne, Lars, at han så statsminister-morderen løpe forbi ham for 27 år siden, der han sto noen meter unna - bak en brakke i nærheten.

Lars vet ikke hvem som løp forbi ham, men han er overbevist om at det ikke var Pettersson.

NEKTET: Da Dagbladet i 1997 møtte Christer Pettersson nektet han for å ha drept Olof Palme. Foto: JONAS LEMBERG / DAGBLADET
NEKTET: Da Dagbladet i 1997 møtte Christer Pettersson nektet han for å ha drept Olof Palme. Foto: JONAS LEMBERG / DAGBLADET Vis mer

Siden natta i 86 har han vært et sentralt vitne for politiprofessor Leif GW Persson — som kanskje den ved siden av Palme-etterforskerne som kan mest om drapet.

Nåværende leder for Palme-gruppen, Dag Andersson, vil ikke kommentere Lars` vitneprovs viktighet.

- Jeg husker at jeg funderte på hvem som fyrte av fyrverkeri midt på natta. Da jeg snudde meg så jeg en person falle om og da tenkte jeg at han hadde blitt skutt. Men jeg så aldri hvem det var, sier Lars, som snakket med politiet allerede drapsnatten.

Annerledes bevegelsesmønster Seinere så han en kvinne falle på kne ved personen. Deretter skal Lars ha gjemt seg bak noen brakker, hvor han så hørte fottrinn komme mot seg.

- Jeg kan ikke sverge på at jeg husker nøyaktig, men jeg antar at det var morderen som kom forbi.

På spørsmål fra Expressen om hvorfor han er sikker på at løperen ikke var Pettersson, svarer Lars dette:

- Jeg så ham i profil og jeg synes måten han beveget seg på ikke stemmer overens med hvordan Pettersson beveger seg i virkeligheten.

Lars forteller videre at han flere ganger så hvordan Pettersson beveget seg da de to bodde i samme kommune.

Hemmelig «motstandsbevegelse» I januar trykket Aftonbladet en artikkel hvor en våpenekspert hevdet at han hadde blitt bedt om å skyte Palme av en politibetjent. En av politiets mange teorier har vært at sosialdemokraten Palme ble skutt av høyreekstreme politifolk.

Den erfarne byråkraten Inga-Britt Ahlenius , som deltok i granskningen av den opprinnelige etterforskningen, mener det var en hemmelig «motstandsbevegelse» som sto bak drapet, melder NTB.

ULØST MORD:  I januar i år hevdet en svensk våpenekspert i et intervju med den svenske avisa Aftonbladet at han ble bedt av en politimann om å skyte Olof Palme. Foto: ODD WENTZEL / DAGBLADET
ULØST MORD: I januar i år hevdet en svensk våpenekspert i et intervju med den svenske avisa Aftonbladet at han ble bedt av en politimann om å skyte Olof Palme. Foto: ODD WENTZEL / DAGBLADET Vis mer

Hun peker på de såkalte Stay behind-gruppene, som skulle operere bak fiendens linjer under en eventuell okkupasjon av Sverige, og som angivelig samarbeidet med den amerikanske etterretningstjenesten CIA.