Pisket - og hengt i heisekran

I går ble 23 år gamle Mohammed Bijeh henrettet ved hengning i Pakdasht i Iran. Han ble kvalt sakte, hengende i ei heisekran.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han tilsto i retten at han hadde voldtatt og drept 16 gutter, alle mellom åtte og 15 år, fra mars til september i fjor. Han ble dømt til døden 16 ganger, en dødsdom for hver av ofrene. I tillegg ble han dømt til 100 piskeslag for voldtektene. Ifølge iranske media brente han ofrene etter drapene.

5000 tilskuere

Rundt 5000 tilskuere var møtt fram til henrettelsen, mange av dem kvinner og barn. Da han ble pisket kastet flere av tilskuerne steiner mot ham mens han sto lenket til en jernpåle.

Saken mot Bijeh har satt sinnene i kok i Iran, og 16 polititjenestemenn har fått reprimande for tjenesteforsømmelse fordi de ikke klarte å fange ham etter det første drapet.

Omstridt

Reformpolitikere har gått sterkt imot henrettelser som dette fordi de mener at det gir landet et dårlig rykte internasjonalt, og at det sverter islam.

-  Jeg synes at dødsstraff i seg selv en uhyrlighet, men en hengning som dette er opprørende. Det er også opprørende at selve henrettelsen best kan sammenliknes med en sirkusforestilling, sier John Peder Egenæs, fungerende generalsekretær i Amnesty Norge, til Dagbladet.

Antall henrettelser i Iran har økt i den siste tida, mens tallet har gått ned i en rekke andre land.

 FØRT TIL GALGEN:  I går ble Mohammed Bijeh ført til galgen i Pakdasht, en liten by utenfor Teheran. Foto: AP
FØRT TIL GALGEN: I går ble Mohammed Bijeh ført til galgen i Pakdasht, en liten by utenfor Teheran. Foto: AP Vis mer

-  Men det er et faktum at også i presteskapet i Iran er det delte meninger om dødsstraffen. Særlig er henrettelse med steining et omstridt tema, sier Egenæs.

PISKET: Mens tauet og heisekrana ble gjort i stand til hengning i bakgrunnen, fikk han 100 piskeslag.
KVALT: Etter piskingen ble Mohammed Bijeh hengt i ei kran. 5000 tilskuere bivånet henrettelsen.