Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Pisking, amputasjoner og sharia-tvang

Islamistkupp har ført til kaos i Mali.

EKSTREME ISLAMISTER: Soldater fra den ekstreme islamistiske gruppa MUJWA fotografert i byen Gao nordøst i Mali 7. september. Gruppa er en av aktørene som står bak den voldsomme uroen i Mali. Foto: Reuters / Adama Diarra / NTB Scanpix
EKSTREME ISLAMISTER: Soldater fra den ekstreme islamistiske gruppa MUJWA fotografert i byen Gao nordøst i Mali 7. september. Gruppa er en av aktørene som står bak den voldsomme uroen i Mali. Foto: Reuters / Adama Diarra / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Situasjonen er kritisk i det store, men lutfattige, vestafrikanske landet Mali, melder flere hjelpeorganisasjoner.

Ifølge organisasjonen Care har tallet på underernærte barn i det vestafrikanske landet Mali blitt tredoblet i løpet av bare ett år. Til sammen er nå 4,6 millioner mennesker rammet av matkrise, flom og konflikt, ifølge organisasjonen.

Også Kirkens Nødhjelp opererer med dette tallet.

VIL INNFØRE SHARIA: Islamister avbildet på flyplassen i byen Gao i august. Foto: AFP / Romaric Ollo Hien / NTB Scanpix
VIL INNFØRE SHARIA: Islamister avbildet på flyplassen i byen Gao i august. Foto: AFP / Romaric Ollo Hien / NTB Scanpix Vis mer

I mars i år ble Mali, som NTB påpeker at har vært regnet som et av Afrikas mest stabile land, kastet ut i kaos etter et militærkupp. Tuaregopprørere fra nord i landet og islamister benyttet anledningen til å ta makta i hele den nordlige delen av landet og jage hæren på flukt.

Islamistkupp Siden har islamistene vendt ryggen til tuaregene og drevet også dem bort. Deretter har de satt i gang med å innføre sharialov og ødelegge historiske minner som de betrakter som blasfemiske, blant annet i byen Timbuktu.
 
Ifølge generalsekretær i Kirkens Nødhjelp, Anne-Marie Helland, er det forbundet med høy risiko både å dele ut og å motta nødhjelp.
Store folkemengder er terrormål i Nord-Mali - og nødhjelpen er ettertraktet også for de stridende partene.

- Folk risikerer å bli angrepet når de henter mat og hygieneutstyr, sier hun til Dagbladet.

- Bare å dele ut mat er en sikkerhetsrisiko, for der samles folk og dermed et mål for krigshandlinger. På grunn av sikkerhetssituasjonen er det mange som ennå ikke har fått hjelp. Det er fortvilende, Helland.

Sharia-lover Situasjonen forverres ytterligere av at al-Qaida også er til stede i landet. En av lederne i al-Qaida i Nord-Afrika mistet livet i en bilulykke i Mali på lørdag, men organisasjonen har fortsatt innflytelse i landet.

UPOPULÆR: En folkemengde demonstrerer mot overgangsregjeringen. Foto: AFP / Habibou Kouyate / NTB Scanpix
UPOPULÆR: En folkemengde demonstrerer mot overgangsregjeringen. Foto: AFP / Habibou Kouyate / NTB Scanpix Vis mer

Det var ifølge NTB algeriske Nabil Makloufi som omkom i en bilulykke mellom byene Gao og Timbuktu lørdag kveld. Makloufi koordinerte islamistenes operasjoner i Nord-Mali.

- I tillegg til sult og krig rapporteres det om vilkårlig utøvelse av sharia-lover, som betyr henrettelser og vold i et område som har hatt en moderat form for islam tidligere, sier Anne-Marie Helland.

-  Det har vært flere tilfeller av håndamputasjoner og pisking. Men også minst et tilfelle av steining av et par som hadde barn sammen uten å være gift, sier Helland.

På flukt Rundt 175 000 mennesker er på flukt internt i Mali, mens omkring 270 000 har flyktet til et av Malis naboland, etter militærkuppet i mars.

BEVÆPNER SEG: Sivile menn i byen Mopti har tatt til våpen for å forsvare seg mot islamistene. Foto: AFP / NTB Scanpix
BEVÆPNER SEG: Sivile menn i byen Mopti har tatt til våpen for å forsvare seg mot islamistene. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer

Det ble i august dannet en overgangsregjering etter militærkuppet, men kaos og nød herjer fortsatt i Mali.

Nigerias president Goodluck Jonathan har varslet at den vestafrikanske organisasjonen ECOWAS akter å gå inn med styrker - men organisasjonen kan ikke gjøre dette uten mandat fra FN.

LIVSFARLIG: Folkemengder er terrormål i Mali - dermed er det høy risiko forbundet med utdeling av nødhjelp. Foto: Kirkens Nødhjelp
LIVSFARLIG: Folkemengder er terrormål i Mali - dermed er det høy risiko forbundet med utdeling av nødhjelp. Foto: Kirkens Nødhjelp Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media