VÅPENET: Janne Jemtland ble skutt i hodet med en Makarov 9 millimeter. Svein Jemtland hevder hun tok fram pistolen, og at skuddet falt ved et uhell da han prøvde å avvæpne henne. Flere vitner sier at det var hans pistol. Foto: Politiet
VÅPENET: Janne Jemtland ble skutt i hodet med en Makarov 9 millimeter. Svein Jemtland hevder hun tok fram pistolen, og at skuddet falt ved et uhell da han prøvde å avvæpne henne. Flere vitner sier at det var hans pistol. Foto: PolitietVis mer

Jemtland-drapet

Pistol-forklaringene som setter press på Svein Jemtland: «Det vi kaller et leiemordervåpen»

Tidligere fremmedlegionær, familiemedlemmer og venner forklarer noe helt annet enn Svein Jemtland om våpenet Janne Jemtland ble skutt med.

HAMAR (Dagbladet): Hvem eide pistolen Janne Jemtland (36) ble skutt med og hvor i hjemmet deres ble den oppbevart?

Dette er helt sentrale spørsmål i straffesaken mot den tidligere fremmedlegionæren Svein Jemtland (47). Våpenet, en 9 millimeter Makarov, ble funnet i et skogsområde mellom Hamar og Brumunddal i mai i år, etter at han selv hadde dumpet våpenet etter at kona ble skutt.

Jemtland sier selv at han aldri var i nærheten av avtrekkeren og at pistolen gikk av i et fall da han skal ha forsøkt å avvæpne kona som truet med å «skyte av ham balla».

Viktige vitner

Like etter skal han ha vasket pistolen og seg selv før han gikk i gang med å pakke inn liket og både frakte vekk og skjule spor.

Påtalemyndigheten mener at Jemtlands forklaring om uhell ikke er troverdig, og har tiltalt ham for forsettlig drap.

Det mest sentrale vitnet i saken er parets sønn, som hørte både et basketak og «digert» smell da han lå i senga si hjemme i Brumunddal natt til 29. desember i fjor.

Selv om sønnen sier han synes det hørtes ut som mora ble dratt ut av senga og at hun ropte «slipp meg», var han ikke øyevitne til verken krangelen eller skytingen.

VITNE: I de to ukene Janne Jemtland var savnet bodde broren, Terje Opheim, sammen med den tiltalte ektemannen, Svein Jemtland. Dette sa han i retten. Video: Hans Arne Vedlog/Christian Roth Christensen. Re... Vis mer

Derfor kan vitnene som så langt har forklart seg om pistolens eierskap og tilholdssted bli svært sentrale. Flere av dem vitnet i Hedmarken tingrett i går.

«Leiemordervåpen»

- Det var mens resten av familien var et annet sted. Vi dro hjem til Svein og tok en kopp kaffe. Han sa han skulle hente noe han ville vise meg, og kom tilbake med et våpen, sier en av Svein Jemtlands svogere i retten.

Ifølge han skjedde dette for over fire år siden. Jemtland skal da ha forklart ham at det var et glattboret løp på våpenet.

- Svein sa: «Det er det vi kaller et leiemordervåpen. Det setter ikke spor på kulene», fortalte vitnet.

DUMPET: Våpenet ble kastet langs denne skogsveien mellom Hamar og Brumunddal. Foto: Trym Mogen / Dagbladet
DUMPET: Våpenet ble kastet langs denne skogsveien mellom Hamar og Brumunddal. Foto: Trym Mogen / Dagbladet Vis mer

Han sier at han oppfattet at det var den tidligere soldatens eget våpen. I retten i i går vitnet i tillegg krimteknikere, rettsmedisinere og våpenanalytikere.

Fremmedlegionær i retten

Også et tidligere mangeåring medlem av «det militære brorskapet» Fremmedlegionen forklarte seg for retten i går.

Han var krystallklar da han fikk spørsmål av aktor.

- Jeg vet om ett våpen som var hjemme hos dem. Det var en Makarov.

- Jeg ble kjent med det ved at Svein viste meg våpenet. Det var i hvert fall et år før hendelsen. Det var sommer og vi satt på verandaen. Det var meg, Svein og Janne som satt der. Svein presenterte det som sitt våpen.

Mannen sier at han også fikk vite at våpenet var ulovlig kjøpt.

7. januar i år, da Janne hadde vært forsvunnet i ei drøy uke, besøkte den tidligere legionæren sin venn Svein Jemtland. Jemtland var da ikke siktet.

- Jeg sa til ham at det ikke er et våpen du vil ha i huset hvis politiet kommer. Da fikk jeg beskjed om at våpenet var borte, sier han.

Han får også spørsmål om hva Janne Jemtland synes om våpenet.

- Janne syntes det samme som meg. Jeg skjønte ikke hva han skulle med et håndvåpen, sa den tidligere legionæren i retten.

Stjålet i Tsjekkia

Drapsvåpenet, en 9 millimeter Makarov-pistol, ble meldt stjålet i Tsjekkia i 2007. Svein Jemtland har forklart at det var han som «skaffet til veie» våpenet, men at kona selv kjøpte det i Marseille i 2010 da hun skulle flytte hjem til Brumunddal sammen med ungene, og han skulle være igjen i Frankrike.

MELDTE JANNE SAVNET: Lørdag 30. desember 2017 ringte Svein Jemtland politiet for å melde kona si savnet. Nå er han tiltalt for drapet på henne. Dette er samtalen mellom Jemtland og nødsentralen. Video: NTB Scanpix. Christian Roth Christensen og Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer

- Hun følte seg ikke trygg, sa Svein Jemtland om konas angivelige motivasjon.

Med tanke på at våpenet tidligere var meldt stjålet, er kjøpt på det svarte markedet og ikke er i våpenregisteret, er det vanskelig å vite hvem som faktisk eide det.

- Jeg skal ikke oppsummere det ennå, men det har vært viktig for oss å få belyst de som har sett og hørt om dette våpenet. Det har vært flere vitner i dag, så det har vært sentralt, sier statsadvokat Iris Storås til Dagbladet.

- Vår klient har gitt sin forklaring og de øvrige vitner har gitt sin, så får vi komme tilbake til dette i vår prosedyre, sier Jemtlands forsvarer Ida Andenæs til Dagbladet

- Slår ikke disse beina under hans forklaring?

- Bevisførselen er ikke på langt nær over, så vi avventer det, sier Andenæs.

- Svein var litt stolt av det

Blant andre sentrale spor for påtalemyndigheten er de over hundre pistolkulene som ble funnet hjemme hos Jemtland, blant annet i ei bokhylle. Et vitne forklarte i dag at den tidligere legionæren oppbevarte våpenet i ei bokhylle.

Janne Jemtlands storebror, Terje Opheim, fikk også spørsmål om våpenet.

- Vi var der på grilling da det ble presentert er håndvåpen. Jeg tror det var i 2015, og Svein var litt stolt av det. Svein kom og viste det fram. Jeg har ikke våpenkunnskap til at jeg kan si hvilket våpen det var.

- Vet du hvor våpenet var?

- Det var på kontoret hans, når du kommer inn døra, sier Opheim.

- Jeg fikk inntrykk av at det var hans og at han trengte det hvis det var noen inntrengere.

På spørsmål om Janne var til stede, svarte han.

- Hun var rundt der, men hun skjemmes litt av hele den greia. Jeg føler ikke at hun er stolt over å ha et våpen i huset, sa storebroren.

- Stram i maska

Ifølge en mann i 50-åra som kjente paret godt, og hadde kjent Janne fra ungdommen, fortalte Svein Jemtland han om våpenet.

- For to-tre år siden sa Svein til meg hjemme i stua hos dem at han hadde fått tak i et våpen. En 9 millimeter pistol som ikke er sporbar. «Å, sier jeg, er det glattboret løp?». Da ble han stram i maska og jeg så aldri noe til det våpenet.

- Jeg tror han var litt stolt av at han hadde fått tak i det våpenet. Jeg har også litt interesse for våpen, fortalte han i retten.

Han sier videre at han ikke snakket med Janne om våpenet.

- Jeg tror jeg tok ham litt på senga med den kommentaren, for det ble aldri noe mer snakk om det våpenet.

- Fikk du noe inntrykk av hvem som eide det? spurte statsadvokat Storås.

- Han hadde fått tak i en 9 millimeter pistol som ikke var sporbar. Det er vel egentlig svaret på det.

- Det var ikke brukenes til å skyte på blink med. På 20 meters avstand er det som å kaste småstein. Det er et korthåndsvåpen, sa mannen.