Pistol under puta i 17 år

OSLO/KONGSBERG: Familiefaren Per Morten Bjørnstad drepte to palestinere i fredens tjeneste. Nå hjelper han desperate medsoldater som føler seg sveket av Forsvaret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- De er en glemt og farlig gruppe i samfunnet. De er psykisk skadd etter FN-tjenesten og føler seg fullstendig sviktet av Forsvaret. De er i ubalanse, bitre - og bevæpnet. En av dem sa det slik: «Lunta er tent. Nå er det like før det smeller!» sier Per Morten Bjørnstad (39).

Trebarnsfaren fra Kongsberg er talsmann for de soldatene som har fått alvorlige psykiske problemer etter endt FN-tjeneste.

Gode resultater

- I 17 år etter fredstjeneste gikk jeg med skarpladd pistol på meg. I skogen, på super'n. Overalt. Jeg sov med den under hodeputa - helt til 1994, sier Per Morten Bjørnstad. I dag er han fylkespolitiker, og hjelper andre medsoldater. I ti år har han jobbet for at FN-veteranenes stemme skal bli hørt. Det har gitt gode resultater.

- Jeg har kommet over det verste, derfor vil jeg hjelpe andre som har vært gjennom det samme som meg, sier Per Morten Bjørnstad.

Frykten

Frykten beit seg fast sommeren 1978, da 3. kompani ble angrepet av PLO i byen Rashaia el Fukhar i Sør-Libanon.

- Vi ble nødt til å åpne ild. Jeg skjøt for å drepe. To palestinere falt for mine kuler. Oppdraget i Norbatt varte i seks beinharde måneder. Minnene fra FN-tjenesten er brent fast på netthinnen for alltid. Bildene tar nattesøvnen fra ham, og fortsatt har angsten kvelertak.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer